Luvr bi mogao da primi umetnine iz Iraka, Sirije...

© AFP 2023 / GEOFFROY VAN DER HASSELTProtekla četiri dana Luvru su donela gubitke u visini od milion i po evra zbog neprodatih karata.
Protekla četiri dana Luvru su donela gubitke u visini od milion i po evra zbog neprodatih karata. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je danas da bi u Luvr mogle da se smeste ugrožene vrednosti iz Iraka, Sirije i drugih zemalja u kojima besni rat, a dragocena umetnička dela bi, kako je predložio, mogla da se čuvaju u bezbednom objektu za konzervaciju na severu Francuske, javljaju francuski mediji.

Takav objekat bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude otvoren 2019. godine u Livenu, 200 kilometara severno od Pariza, prenosi sajt „Frans 24“.

„Glavna svrha objekta u Livenu bila bi da se u njemu čuva kolekcija iz muzeja Luvr“, rekao je Oland na svečanom otkrivanju ploče kojom je obeležena lokacija na kojoj će biti izgrađen objekat.

Replika Trijumfalne kapije, London - Sputnik Srbija
Replika Trijumfalne kapije iz Palmire u Londonu (video, foto)

Međutim, kako je istakao, objekat za konzervaciju imaće „još jednu ulogu, nažalost povezanu sa događajima, dramama i tragedijama koje se događaju u svetu, tamo gde su umetnička dela u opasnosti jer su teroristi i varvari odlučili da ih unište… Posebno u Siriji i Iraku“.

Francuski predsednik je dodao da će njegova zemlja to predložiti na konferenciji u Abu Dabiju u decembru, koja će biti posvećena ugroženoj baštini, a na kojoj će, kako se očekuje, učestvovati oko 40 zemalja.

Na tom skupu će, kako je najavljeno, biti oformljen i fond s ciljem da se sakupi 100 miliona dolara kako bi se pomoglo u spasavanju ugroženih umetničkih dela.

Na potrebu za izgradnjom objekta za konzervaciju u Livenu ukazano je u junu ove godine kada je Luvr, zbog poplave u Parizu, morao da iz predostrožnosti evakuiše umetnička dela iz podruma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala