Radončić: Srpski svat u Sarajevu ubijen po nalogu SDA

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCIC Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za ubistvo Ramiza Delalića odgovorna je bošnjačka državna mafija, a likvidirali su ga da „ne bi otkrio desetak političkih ubistava“, izjavio je lider SBB-a Fahrudin Radončić pred Osnovnim sudom u Prištini na svedočenju u slučaju Nasera Keljmendija.

Kao svedok tužilaštva u slučaju Keljmendi, koji je osumnjičen za organizovani kriminal, trgovinu droge i oružja, kao i moguću umešanost u ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu, Radončić je rekao da je to Delalić najavio u intervjuu „Slobodnoj Evropi“ dva dana pre nego što je ubijen, prenosi beogradska „Politika“.

„U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milione maraka od SDA zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH“, istakao je Radončić navodeći, između ostalog, i to da je u javnosti, nekoliko meseci nakon što je Delalić ubijen, „bilo mnogo spekulacija, a osnovna je bila ta da ga je likvidirala tajna služba kako je ne bi više ucenjivao i tražio novac“.

Fahrudin Radončić - Sputnik Srbija
Uhapšen Fahrudin Radončić

Odgovarajući na pitanja sudije, Radončić je izjavio, prenose mediji, da je Delalić „bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu, da je bio duboko involviran i da je čak sam izjavljivao da je ubijao za predsednika Aliju Izetbegovića“.

On je dodao da je Delalić dva dana pre smrti „dao ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba“, a kopije tog intervjua, objavljenog nakon što je Delalić ubijen, Radončić je predao sudiji, prenosi „Politika“.

Rukovodstvo SDA posebno su potresle Radončićeve izjave koje je, nakon što je Delalića opisao kao „jednog od najpoznatijih ljudi u BiH i jednu od ikona rata“, direktno povezao sa Alijom Izetbegovićem i ubistvom srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine na sarajevskoj Baščaršiji.

Iz Predsedništva SDA naveli su da su, uprkos ranijim iskustvima sa Radončićem, „zaprepašćeni insinuacijama i tendencioznim tvrdnjama“, koje je on izneo.

„Posebno su nedopustive, i zbog toga ih sa prezirom odbacujemo, netačne i zlonamerne konstatacije izrečene u vezi sa ulogom Alije Izetbegovića. Uvek i nanovo nas šokira spoznaja o spremnosti Fahrudina Radončića da negira relevantne istorijske činjenice, omalovaži kolektivnu memoriju bošnjačkog naroda i žrtvuje njegove svetinje“, saopšteno je iz SDA.

Iz SDA je najavljeno da će konačan stav o svedočenju Radončića i nekim drugim aktuelnim događanjima saopštiti danas nakon sednice Kolegijuma i Predsedništva te stranke.

Nekoliko dana pre odlaska u Prištinu na svedočenje, Radončić je, govoreći o trenutnim odnosima SDA, sa kojom je ušao u koalicioni odnos „iz nužde, da bi se stabilizovali odnosi u Federaciji BiH“, za jednu sarajevsku televiziju izjavio da on sa Bakirom Izetbegovićem ima vrlo službene odnose.

„Tu nije reč o nekom velikom prijateljstvu. Sve naše susrete imali smo u službenim prostorijama, što govori kakve odnose imamo. Ja samo neću biti ničiji medvjed kojeg će neko vodati po vašarima“, rekao je tada Radončić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala