Velika Britanija dobija „dobre pare“ od rata u Jemenu

© AP Photo / Julie JacobsonČlanovi Saveta bezbednosti u sedištu UN
Članovi Saveta bezbednosti u sedištu UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija je jedan od najvećih dobavljača oružja zemalja Persijskog zaliva i dobija „dobre pare“ od rata u Jemenu, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.
Avioni Kraljevskog vazduhoplovstva Saudijske Arabije - Sputnik Srbija
Britanija obučava saudijske pilote koji bombarduju Jemen

On je uveren da s tim u vezi London ne može da u Savetu bezbednosti UN nadgleda pitanja o Jemenu.

„Poznato je, na primer, da je Velika Britanija jedan od najvećih dobavljača različitog oružja u regionu koje se zatim koristi protiv Jemenaca. Od marta 2015. godine, kako pišu ’Gardijan‘ i ’Indipendent‘, London je u regionu prodao oružje u vrednosti od više od tri milijarde funti, ili oko pet milijardi dolara. Zar nisu dobre pare stečene ratom? Od ovog oružja ginu civili“, rekao je Čurkin na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji u Jemenu.

S tim u vezi, Čurkin je članovima Saveta postavio pitanje: „Kako zemlja koja ima očigledan materijalni interes u nastavku oružanog sukoba može da nadgleda jemenski dosije u Savetu bezbednosti?“. Velika Britanija tradicionalno priprema nacrte rezolucija ili izjave Saveta bezbednosti UN o Jemenu.

Jemen, Sana - Sputnik Srbija
Jemen protestuje protiv vojne operacije Saudijaca

Čurkin je podsetio na incident u Jemenu u kojem je u vazdušnom napadu na sahrani 8. oktobra ubijeno, prema podacima UN, više od 140 ljudi, a više od 500 je povređeno. Pobunjenici su za vazdušni napad optužili arapsku koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja se bori na strani vlasti. Koalicija je saopštila da će pokrenuti istragu. Nacrt izjave Saveta koji je u vezi sa tim predložila Velika Britanija „ne samo da je bila uopštena, već i otvoreno slaba“, smatra Čurkin. Nije navedeno ko je izvršio napad i nije zahtevana istraga i kažnjavanje odgovornih. Rusija nije podržala takav dokument. Isto tako, Velika Britanija je ranije saopštila da radi na rezoluciji o Jemenu. Taj dokument još nije predstavljen Savetu bezbednosti.

Čurkin je dodao da je došlo vreme da se preispita to da Velika Britanija odgovara za jemenski dosije. „Za ulazak u Savet sada se pripremaju novi članovi koji bi, po našem mišljenju, mogli da odgovorno i objektivno vrše nadzor o jemenskom pitanju u Savetu bezbednosti“, istakao je Čurkin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala