Dilan se oglasio: Prihvatam Nobelovu nagradu

© REUTERS / Ki PriceAmerički muzičar Bob Dilan nastupa na festivalu Hop u Kentu
Američki muzičar Bob Dilan nastupa na festivalu Hop u Kentu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bob Dilan je Švedskoj kraljevskoj akademiji nauka potvrdio da prihvata Nobelovu nagradu za književnost, prenosi „Rojters“.
Rok muzičar Bob Dilan tokom koncerta u Los Anđelesu - Sputnik Srbija
Dilan — potrebniji Nobelovoj nagradi nego ona njemu (video)

Još uvek se ne zna da li će Bob Dilan prisustvovati ceremoniji dodele nagrada, ali je u intervjuu britanskom „Telegrafu“ rekao da će doći na svečanost ukoliko bude mogao.

Švedska kraljevska akademija nauka je 13. oktobra saopštila da je Dilan dobitnik ovogodišnje nagrade za književnost. Međutim, Dilan se nije oglašavao, uprkos pokušajima Akademije da ga kontaktira.

Nobelov komitet je saopštio da ne želi da vrši pritisak na američkog muzičara i pesnika i da samo od njega zavisi da li će se pojaviti na ceremoniji dodele nagrade.

U obrazloženju Akademije se navodi da je Dilanu nagrada dodeljena „zbog stvaranja novog poetskog izraza u okviru izvanredne američke pesničke tradicije“.

Dilan ne mora da dođe, ali mora da pripremi govor ili pesmu

Američki kantautor Bob Dilan nije u obavezi da prisustvuje svečanoj dodeli Nobelove nagrade u Stokholmu, ali mora da pripremi neku vrstu govora, performansa ili čak da otpeva pesmu, što može učiniti putem video-poruke, saopštila je danas Švedska akademija, javlja AFP.

 

„Nadam se da će to uraditi onako kako on želi“, rekla je državnom Švedskom radiju Sara Danijus, stalni sekretar Švedske akademije, dodavši da će Akademija učiniti „sve što može“ da svečanost prilagodi njegovim željama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala