Amfilohije: NATO je krvlju zalio Evropu i svet

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaMitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eparhije budimljansko-nikšićka i zahumsko-hercegovačka organizovale su proslavu 140. godišnjice Vučedolske bitke, na kojoj je osveštan Hram Svetog Atinogena. Proslavi je prisustvovalo više hiljada ljudi iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dok crnogorski zvaničnici koji su bili pozvani nisu došli.
Mitropolit Amfilohije na protestu opozicije u Podgorici - Sputnik Srbija
Amfilohije: Nisu to Crnogorci, to su Montenegrini

„Na ovom mestu pobedila je pravda i istina Božija, pobedila je ne samo sloboda koja nas je rodila, zemna i telesna, nego ona večna sloboda od smrti i ništavila“, kazao je Amfilohije i dodao da su se kralj Nikola i ostali ratnici borili za slobodu i čast svoga naroda.

On se u besedi na Vučjem dolu osvrnuo i na napade da je srpska pravoslavna crkva protiv nezavisnosti Crne Gore i NATO-a.

„Sad je zovu Montenegro. Vražje leglo! To nije Crna Gora Vučjega dola, Crna Gora Krusa, gde je branjen njen obraz i gde je ona stvarana. Ako je Crna Gora ona koja se odrekla Kosova i Metohije i pljunula na kralja i gospodara Nikolu i i na mučeničku krv onih koji su oslobađali Crnu Goru i Kosovo i Metohiju, to nije Crna Gora ni moja, ni mojih predaka, niti mojih potomaka“, kazao je Amfilohije, prenose podgoričke Vijesti.

Srpska pravoslavna crkva je, istakao je Amfilohije, protiv svega  što porobljava i unižava ljudsko dostojanstvo, i telesno i duhovno.

Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Crna Gora: Opozicija protiv proglašavanja konačnih rezultata

„Šta je drugo NATO nego nastavak nacifašizma koji je u krv zalio Evropu i svet“, kazao je mitropolit.

Vladika Grigorije je kazao da novosagrađeni hram treba da bude mesto spasenja, ali i mesto mira za sve postradale vojskovođe i vojnike koji su se borili za slobodu.

„Ovo mesto treba da bude mesto odmora i preobražaja, gde će se krv ljudska spirati i umivati rosom božije blagodeti“, kazao je Grigorije i dodao da se poljana postavljanjem hrama preobražava od krvave u mirisnu.

Episkop Joanikije je kazao da je Bog predvideo da Vučji do bude mesto sabranja, a da novosagrađena crkva ujedini narod i pomakne sve granice  koje su nasilno postavljene među braćom Crnogorcima.

Na svečanoj akademiji govorio je akademik Matija Bećković, koji je rekao da je Vučedolska bitka nastavak Kosovskog boja, a da je novosagrađena crkva dokaz zajedništva crnogorskog i hercegovačkog naroda.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović nakon glasanja sa suprugom i sinom. - Sputnik Srbija
Gde će sad Milo

„Crkva nam je izdala nebeski pasoš za naše putovanje uvis. Crkva nije samo zdanje, nego i ona nauka koja se u njoj predaje i ona služba koja se u njoj služi. To je ona crkva od koje smo čuli svoje nacionalno ime, dobili jezik i pismo i nismo ih ni za šta na svetu menjali, kako bi nas Gospod poznao i prizvao za svoje“, kazao je Bećković.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, kazao je da su nas bitke naučile tome da je „naša sloboda uvek duboko vezana za državu“.

„Tamo gde imamo državu, imamo slobodu. Srpski narod živi na različitim kontinentima, ali je objedinjen u onome što jeste naše — vera, kultura, jezik, pismo, krsna slava. Republika Srpska je upravo dokaz te slobode, jer da nema nje, Srba ne bi bilo u Bosni i Hercegovini“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Jugoslavija je velika promašena nacionalno-istorijska ideja srpskih vođa.

„Ni ona nije bila dovoljna da se pobedi srpski narod. Danas kada imamo dve srpske države sigurno možemo reći da smo na dobrom putu da odbranimo našu slobodu i identitet našeg naroda“, poručio je Dodik.  

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala