Dačić: Sporazum ne prejudicira status Kosova

© Tanjug / Zoran ŽestićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina:Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina:Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se potvrđivanjem Sporazuma o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan ni na koji način ne prejudicira pitanje statusa Kosova.

Dačić je u parlamentu kazao da se nijedna radnja koju vlada Kosova (sa zvezdicom) preduzme prilikom zaključivanja sporazuma ne smatra validnom ukoliko prekoračuje ovlašćenja privremenih institucija.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama - Sputnik Srbija
Rama u Beogradu: Srbija što pre da prizna Kosovo

On je objasnio da Fond za Zapadni Balkan nastaje po modelu Višegradskog fonda sa ciljem da pomogne razvoj saradnje i podstakne razvoj odnosa između civilnog društva, akademskog sektora kroz zajedničke projekte, kao što su promovisanje kulturne saradnje, saradnja u oblasti nauke i obrazovanja, promovisanje održivog razvoja i slično.

„Reč je o šest ugovornih strana, molim vas obratite pažnju na terminologiju, da neko ne protumači da je reč o državama“, rekao je Dačić, dodajući da je sporazum nastavak onoga što je tokom pregovora sa Prištinom potpisao Borko Stefanović, tadašnji šef pregovaračkog tima.

Podsetio je da je srpska delegacija u februaru 2012. potpisala sporazum o regionalnom predstavljanju i da je Kosovo sa zvezdicom jedini naziv koji će se koristiti u regionalnoj saradnji.

„Ne napadam taj dogovor, jer to omogućava da možemo da funkcionišemo u uslovima kada su pravni statusi određenih pitanja i tema problematični“, rekao je Dačić i poručio poslanicima da i oni ne treba da „napadaju“ sporazum o osnivanju Fonda.

Između ostalog, rekao je da postoje „crvene linije“ kada su u pitanju nacionalni interesi, da Srbija jeste za dijalog, ali da od njih neće odstupiti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala