Crna Gora: Sve će biti isto i bez njega

© AP Photo / Darko VojinovicCrnogorski premijer Milo Đukanović na biračkom mestu
Crnogorski premijer Milo Đukanović na biračkom mestu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Demokratske partije socijalista da za mandatara 41. po redu crnogorske Vlade predloži zamenika predsjednika te partije Duška Markovića u određenom dijelu javnosti, ipak je doživljena kao iznenađenje, a otvorila je i pitanje da li dosadašnji premijer Milo Đukanović napušta aktivno bavljenje politikom i učestvovanje u političkom životu Crne Gore.

Kao što je poznato, ovo je već treći put da se Đukanović povlači sa funkcija izvršne vlasti, a u predhodnim navratima pod raznim izgovorima to je takođe činio i 2006. i 2008. godine. 

Premijer Crne Gore Milo Đukanović nakon glasanja sa suprugom i sinom. - Sputnik Srbija
Gde će sad Milo

Za mnoge dobro upućene, ova vijest i nije preveliko iznenađenje. A već od ranije postojale su određene špekulacije, koje je javno na RTS-u još prošle godine iznio i analitičar Dušan Janjić, a odnose se na okolnost da je Đukanovićev odlazak sa pozicija izvršne vlasti nakon izbora u Crnoj Gori dogovoren još februara mjeseca 2015. godine tokom bezbjednosnog samita u Minhenu.

Da „nikakvih iznenađenja u ovome nema“ mišljenja je i programski direktor Građanske alijanse u Crnoj Gori Boris Raonić. Po njegovom mišljenju, takođe ne treba očekivati ni bilo kakve suštinske promjene.

© Boris Raonić Boris Raonić
Boris Raonić  - Sputnik Srbija
Boris Raonić

„I dalje će se upravljati na autoritaran način, a prioriteti unutrašnje i spoljne politike će biti isti“, ističe naš sagovornik.

Jedino što po njegovom mišljenju ima „bar male šanse“ jeste da se eventualno formira Vlada nacionalnog jedinstva u kojoj bi participirale i neke opozicione partije.

Što se tiče daljih političkih procesa u Crnoj Gori, kao i odlučivanja u samoj Demokratskoj partiji socijalista, po Raonićevim riječima ono što je sasvim izvjesno je „da će se za ključne odluke i dalje konsultovati sa Đukanovićem“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala