U bombardovanju koalicije SAD u Siriji poginulo 300 civila

© Flickr / Expert InfantryAmerički lovac F-16
Američki lovac F-16 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešenel“ saopštila je da u rezultatu vazdušnih napada međunarodne koalicije na čelu sa SAD na pozicije terorista za dve godine u Siriji poginulo oko 300 civila, dok je stotine njih ranjeno.
Alep - Sputnik Srbija
Rusija spremna da produži humanitarni prekid vatre u Alepu

„Snage koalicije na čelu sa SAD koje su izvodile vazdušne udare u Siriji treba da izvrše detaljnu istragu saopštenja o žrtvama među civilima u njihovim operacijama i da objave dobijene rezultate. Kao rezultat 11 napada koalicije koje je ova organizacija proučila, izgleda da je poginulo oko 300 civila za dve godine vazdušnih udara protiv oružane grupe koja se naziva DAEŠ“, saopšteno je na sajtu „Amnesti internešenel“.

„Amnesti“ kaže da Sjedinjene Države treba otvoreno da saopšte koliko je civila poginulo u njihovoj borbi protiv Islamske države.

„Amnesti“ sumnja da je Centralna komanda SAD, koja rukovodi koalicionim napadima u Siriji „možda izvela nezakonite napade“ u Siriji, i da nije preduzela neophodne mere kako bi sprečila ubijanje civila, navodi se u tekstu.

„Amnesti internešenel“ je istražo dokaze, uključujući izjave očevidaca, izveštaje organizacija za ljudska prava i medija, i procenjuje da je u napadima ubijeno i do 300 civila.

U danas objavljenom izveštaju dodaje se da bi ukupan broj civilnih žrtava nastradalih u dejstvima koalicije od početka operacija protiv takozvane Islamske države u Siriji 2014. godine, mogao biti „čak 600 ili više od 1.000 ljudi“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala