Britanija prebacuje tenkove i dronove u Estoniju

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGBritanski tenkovi
Britanski tenkovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija planira da prebaci tenkove, dronove i 800 vojnika u istočnu Evropu. Pretpostavlja se da će to biti prvi od nekoliko manevara NATO-a u regionu u pozadini porasta straha od navodne pretnje iz Rusije.
Stanovnici Londona prelaze Londonski most ispred Tauera u centru Londona. - Sputnik Srbija
Velika Britanija modernizuje nuklearni štit

Kako je izjavio ministar inostranih poslova Velike Britanije Majkl Falon, kraljevska vojska će biti raspoređena u Estoniji u proleće 2017. godine. Njima će se pridružiti i francuske i belgijske snage, saopštio je juče „Volstrit džurnal“.

U sastavu jedinica će biti dronovi, britanski tenkovi „čelindžer 2“ i pešadijska vozila, naveo je Falon. Prema njegovim rečima, ovaj bataljon će imati odbrambeni karakter, ali će istovremeno biti u potpunosti borbeno sposoban.

Falon je naveo razloge zbog kojih Velika Britanija raspoređuje svoje snage u Estoniji:

Američki tenkista - Sputnik Srbija
Ako zatreba SAD će poslati tenkove u Istočnu Evropu

„Radi se o stvaranju bezbednosti, a to treba da bude urađeno ogromnim prisustvom i obuzdavanjem. Ne radi se samo o ograđivanju, već ozbiljnom vojnom prisustvu“.

Prema Falonovim rečima, prebacivanjem teških, dobro naoružanih formacija na Baltik NATO pokušava da pokaže kako ne razmešta samo male borbene jedinice, povećavajući vojno prisustvo Alijanse u regionu, već sakuplja snage koje bi mogle sastaviti realnu zaštitu ovih teritorija. Ranije su se u medijima pojavljivali planovi Bugarske da prebaci svoje snage u istočnu Evropu, ali nije bilo reči o njihovom tačnom broju.

Na samitu NATO-a 8. jula 2016. godine bila je doneta odluka o raspoređivanju četiri dodatna bataljona NATO-a u istočnoj Evropi — Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala