Gde će sad Milo

© REUTERS / Stevo VasiljevicPremijer Crne Gore Milo Đukanović nakon glasanja sa suprugom i sinom.
Premijer Crne Gore Milo Đukanović nakon glasanja sa suprugom i sinom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kandidovanje zamenika predsednika DPS-a Duška Markovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore neozbiljan je gest i velika prevara vladajućeg režima, koji samo hoće da zadrži kontrolu u zemlji. Đukanović je istrošen i pitanje je vremena kada će da ode, smatraju sagovornici Sputnjika.

Jovan Vučurović, jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta, kaže za Sputnjik da je, što se tiče ovog političkog bloka, ovo potpuno „bezvezna i neozbiljna inicijativa DPS“.

„Očigledno je da se ovde pravi račun bez krčmara. Jer imamo situaciju kada opozicija ne priznaje rezultate izbora koji su održani u jednoj potpuno neregularnoj atmosferi i imamo situaciju da manjine nisu završile svoju platformu“, smatra Vučurović.

Milo Đukanović na mitingu DPS-a u Podgorici - Sputnik Srbija
Đukanović napušta mesto premijera Crne Gore

Vučurović napominje da se DPS ne obazire na tu činjenicu i da, kako kaže, uskače sa jednim zaista čudnim kandidatom.

„Taj kandidat bi posebno trebalo da bude interesantan manjinama, prvenstveno zbog akcije ’Lim‘, koju je svojevremeno radila Služba državne bezbednosti, čiji je Duško Marković istaknuti član decenijama. Rekao bih da je ovo ujedno i poruka delu opozicije da prihvati ulazak u vladu DPS-a u kojoj ne bi bio Milo Đukanović, ali mi iz DF-a verujemo da smo se svi u opoziciji dovoljno čvrsto obavezali da niko od nas ne ode putem izdaje i kolaboracije sa DPS-om“, zaključuje on.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Sputnjik da se već tri meseca pre izbora u krugovima bliskim Đukanoviću pričalo da će Duško Marković biti kandidat za mandatara nove Vlade Crne Gore.

„Radi se o čoveku koji je potpuno lojalan Đukanoviću, koji je njegov stopostotni izvršilac. Otuda imamo Đukanovića umesto Đukanovića — maskiranog Đukanovića koji će preko svog pulena poptuno nastaviti da vlada Crnom Gorom ako mu se to dopusti“, smatra Anđelković.

Anđelković kaže da je Đukanović svestan da je njegov rok prošao i da mu je potrebna jedna vrsta kamuflaže kako bi mogao da amortizuje deo javnosti koji nije opoziciono nastrojen, ali je razočaran u sistem u zemlji.

Premijer Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović odgovara na pitanja novinara nakon glasanja. - Sputnik Srbija
Đukanović o aferi Dikić: Ko je i šta dogovarao u Moskvi

Anđelković smatra i da je Đukanović izgubio veliki deo svoje pozicije i na Zapadu koji je postao svestan njegovih mana i kriminalizacije društva.

„Otuda hoće da marketinški olakša svoju poziciju tako što bi našli nekoga ko bi umesto Đukanovića nastavio da vlada na isti način kao on“, dodaje Anđelković.

„To je samo pokušaj da se nastavi po starom i da se dobije neki period u budućnosti. I opozicija i javnost moraju biti svesni da se radi o velikoj prevari režima kako bi se produžio njegov rok trajanja.“

Na pitanje Sputnjika kakve su šanse da se Đukanović naredne godine pojavi na predsedničkim izborima kao kandidat Anđelković kaže:

„Da li će se Đukanović pojaviti ili ne, zavisi od procene u budućnosti —  šta im olakšava direktno ili indirektno da zadrže kontrolu. Ja mislim da je Đukanovićev režim istrošen i da je veliko pitanje šta će biti do 2017. Jer Crna Gora je počela da se budi i ovo što smo imali sa pokušajem lažnog državnog udara revoltiralo je veliki broj građana. Đukanović je izgubio legitimitet i sad je samo pitanje kada odlazi sa vlasti, ali suštinski. A to podrazumeva odlazak čitave njegove ekipe“, zaključuje Anđelković.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala