Srbija neće propasti ako se ne otvori neko poglavlje

© Tanjug / Zoran ŽestićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina: Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina: Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da Srbija neće propasti ako se neka poglavlja ne otvore u oktobru ili decembru i da neće dozvoliti da se time ucenjuje.

Dačić je, na pitanje novinara u vezi sa nesaglasnošću unutar EU o otvaranju poglavlja, rekao da smatra da neozbiljno shvataju Srbiju.

„Srbija neće da propadne ako se ne otvori neko poglavlje u oktobru, decembru ili julu. Mislim da previše neozbiljno shvataju Srbiju“, poručio je Dačić.

Srbija - EU - Sputnik Srbija
Novi izveštaj EU — šta Srbija treba da uradi

Svi, prema njegovim rečima, znaju zašto se ne otvaraju poglavlja, dodajući da je to zato što nismo prihvatili ono što su tražili ultimativno vezano za dijalog sa Prištinom.

„Rekao sam već nekoliko puta da neće biti otvaranja poglavlja. Pa šta?! Bolje da ne bude otvaranja poglavlja nego da naštetimo našim nacionalnim i državnim interesima, a oni upravo računaju na to da ćemo, ako se oni namršte i kažu da neće biti otvaranja poglavlja, sve da potpišemo. Zaboravite, ta priča je prošla“, istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podvukao da ko hoće da pregovara i razgovara sa Srbijom, to može samo ako poštuje naš interes, i da je to dvosmerni proces.

„Nismo mi vreća za udaranje i ultimatume“, naglasio je on.

Dodao je da nije došlo do dogovora oko nekih pitanja kao što su telekomunikacije, i da neke zemlje ne žele da otvore poglavlja u oktobru.

Srbija - EU - Sputnik Srbija
Rudarski posao na poglavljima 23 i 24

„U decembru će biti novih pokušaja, videćemo kako će biti dalje. Poglavlja koja treba da se otvore nemaju nikakve veze sa pitanjima o kojima pričamo. Radi se o javnim nabavkama, kulturi i obrazovanja. Ta poglavlja su spremna za otvaranje“, objasnio je Dačić.

„Ako neko misli da je dovoljno da kaže ’Otvorićemo vam poglavlja, potpišite nam sve‘, mislim da je to smešno i neozbiljno. Moj odgovor je na to pitanje: Nećete da otvorite poglavlje, pa šta?!“, istakao je on.

Dačić je rekao da Srbija hoće dijalog, a ne monolog, te da dijalog podrazumeva kompromise, a kompromis je da svako dobije ponešto što nije želeo, a ne da neko dođe i kaže da mora da se otpiše nešto.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala