Đurić: Mustafa da prouči šta je potpisao

© Sputnik / Radoje PantovićDirektor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Borba za Kosovo i Metohiju ne trpi kampanjski i stihijski rad, već zahteva generacijski istrajan i posvećen rad i generacijsku borbu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je novinarima na Sajmu knjiga, gde je prisustvovao promociji knjige Andree Lorenca Kapusele „Izgradnja države na KiM“, rekao i da srpski narod i srpsku državu čeka generacijska borba da povrati svoje interese i državnost vezano za KiM, ali ne na bilo čiju štetu, i ne na ugrožavanje bilo čije bezbednosti ili interesa.

Isa Mustafa - Sputnik Srbija
Mustafa: Formiramo ZSO, ali...

Kako je rekao, Srbi imaju šta da nauče i od načina na koji su se Albanci borili za ostvarivanje svojih ciljeva i tokom ’90-tih godina, ali i ranije.

„Neophodna nam je puna mobilizacija naših političkih i intelektualnih i širih društvenih elita da bismo ostvarili taj cilj“, istako je on.

Komentarišući današnju izjavu kosovskog premijera Ise Mustafe da je problem sa opozicijom prevaziđen i da će ZSO biti uspostavljena, ali na osnovu sporazuma koji je prvi potpisan u Briselu i na osnovu odluke Ustavnog suda, koje predviđaju da ZSO nema izvršna ovlašćenja, Đurić je pozvao Mustafu da se koncentriše na ono što je potpisao i da to dobro prouči.

Prema njegovim rečima, ZSO može da bude zasnovana jedino na onome što je dogovoreno, a ne na osnovu onoga što je neko jednostrano menjao.

„Taknuto, maknuto — dakle prihvatili su ZSO na osnovu sporazuma od 25. avgusta koji je potpisao i Mustafa. On nije na štetu bilo koga, ali jeste na korist srpskog naroda na KiM i tu nema nazad, a što se tiče ideja da se na ZSO odnose nekakve interne odluke suda, i drugih koji nisu ni učestvovali u tim pregovorima, mogu samo da kažem da to nije relevantno za sam proces pregovora i da je jedino što je relevantno ono što je između dve strane dogovoreno“, naglasio je on.

Upitan šta će biti sa „Trepčom“, Đurić je rekao da će Srbija nastaviti da podržava taj Rudarsko-metalurški kombinat i dodao da je „Trepča“ spremna da i u uslovima potpune blokade još neko vreme nastavi proizvodnju.

Đurić je kazao da „Trepča“ funkcioniše, da proizvodi i izvozi, te da očekuje da će to raditi i u narednim mesecima.

„Za nas je suštinski važno da nijedan radnik ’Trepče‘ ne ostane bez posla“, rekao je Đurić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala