„Vikiliks“ negirao objavljivanje dokumenata o američkim izborima

© REUTERS / Peter NichollsOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Džulijan Asanž nije objavio dokumenta koja se odnose na predizbornu kampanju u SAD iz Ambasade Ekvadora u Londonu, navodi se na sajtu „Vikiliksa“.
Kandidat Republikanske partije Donald Tramp i kandidat demokrata Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Vikiliks: Novinar savetovao Hilari da „likvidira“ Trampa

„’Vikiliks‘ nikada nije objavljivao iz nadležnosti Ekvadora, niti ima nameru da to učini. Isto tako gospodin Asanž nije dostavljao dokumenta iz Ambasade“, piše na tviter-nalogu „Vikiliksa“.

Saopštenje „Vikiliksa“ usledilo je nakon odluke ekvadorskih vlasti da oduzmu Džulijanu Asanžu internet u ambasadi u Londonu.

„Pravo Vlade Ekvadora je da odluči kako najbolje da se zaštiti od pogrešnog tumačenja njene politike od strane medijskih grupa i država, istovremeno štiteći ljudska prava gospodina Asanža“, navodi se na sajtu.

U petak je „Vikiliks“ objavio 14. deo elektronske prepiske šefa kampanje američkog predsedničkog kandidata Demokratske partije Hilari Klinton, Džona Podeste.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
SAD uticale na odluku Ekvadora da se Asanžu onemogući pristup internetu

U utorak je Ambasada saopštila da je Asanžu prekinula pristup internetu zbog toga što je „Vikiliks“ objavio materijal koji utiče na predsedničke izbore u SAD.

Asanž živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. da ne bi bio izručen Švedskoj, gde je optužen za silovanje nakon što je „Vikiliks“ počeo da objavljuje dokumenta do kojih je došao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala