Humanitarne organizacije: Isključiti Rusiju iz Saveta UN za ljudska prava

© Flickr / Steve CalcottUN
UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 80 humanitarnih organizacija i organizacija za ljudska prava zatražilo je da Rusija bude isključena iz Saveta UN za ljudska prava zbog politike Moskve u Siriji, saopštio je list „Indipendent“.

Ova inicijativa usledila je uoči glasanja o sastavu Saveta UN za ljudska prava, koje je najavljeno za petak, a Rusija, Mađarska i Hrvatska su se kandidovale za dva mesta koja predstavljaju grupu zemalja istočne Evrope.

Među potpisnicima ovog apela su „Hjuman rajts voč“, „Ker internešenel“ i „Refjudžis internešenel“.

Nevladine organizacije navode da veto Rusije, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, na rezoluciju o prekidu vatre u Alepu, kao i konstantna podrška vazdušnim napadima, nisu u skladu sa principima i ciljevima Saveta UN za ljudska prava.

Sergej Lavrov i Džon Keri - Sputnik Srbija
Lavrov i Keri i dalje traže rešenje za Alep

Generalna skupština UN će u petak glasati o izboru novih članova Saveta UN za ljudska prava, čiji će trogodišnji mandat početi 2017. godine.

Očekuje se da će mesto u Savetu sigurno dobiti Kina i Saudijska Arabija, budući da su njihove regionalne grupe istakle kandidaturu četiri zemlje za četiri mesta. Druge dve zemlje su Irak i Japan.

Brazil, Kuba i Gvatemala će se boriti za dva mesta koja predstavljaju Latinsku Ameriku.

Afrika je takođe kandidovala četiri kandidata za četiri mesta, tako da će Egipat, Ruanda, Južna Afrika i Tunis sigurno ući u Savet.

SAD i Britanija su se kandidovale za dva mesta koja predstavljaju zapadnu Evropu i druge.

Savet UN za ljudska prava je formiran 2006. godine sa zadatkom da prati kršenja ljudskih prava i naročito da formira komisiju za istragu o Severnoj Koreji koja je dovela do zahteva za suđenje za ratne zločine režimu u Pjongjangu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala