Srbija usvaja zakon o nestalim bebama do kraja godine

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska Vlada uputila je uveravanja Komitetu ministara Saveta Evrope da će Nacrt zakona o nestalim bebama biti usvojen bez daljih odlaganja, a u svakom slučaju do kraja godine, saopštio je danas Savet Evrope.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra na ime nematerijalne štete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Trudnica - Sputnik Srbija
Novi patent mogao bi sprečiti krađu beba u Srbiji

Tom odlukom je, takođe, naloženo da Srbija mora da donese zakon po kojem bi se isti model primenio na druge slične slučajeve nestanka beba iz porodilišta u Srbiji, a procenjuje se da ih ima više stotina.

Vlada Srbije je prošle sedmice obavestila SE o planu usvajanja revidiranog nacrta zakona, napominjući da je on sada u skladu sa naznakama Evropskog suda i da su otvorena pitanja rešena u potpunosti sa standardima Evropske konvencije.

Navodeći da žali zbog odlaganja usvajanja tog zakona, Vlada je navela da je 15. septembra 2016. ministar pravde, ispred resora koji je predlagač zakona, potpisao tekst revidiranog nacrta zakona koji je prosleđen različitim organima na mišljenje u skladu sa važećim postupkom donošenja zakona.

U dopisu Vlade se napominje da je ministar pravde to učinio samo mesec dana nakon svog imenovanja sredinom avgusta, a ta činjenica, kako se navodi, pokazuje snažnu posvećenost srpskih vlasti da se kreće napred sa sprovođenjem presude i da se pronađe rešenje za pitanje nestalih beba.

Suđenje - Sputnik Srbija
Zakonski epilog velike afere o nestalim bebama

Nakon što dobije potrebna mišljenja Ministarstvo pravde će dostaviti tekst revidiranog nacrta zakona Vladi na odobrenje, što se očekuje do kraja ovog meseca.

Po odobrenju Vlade, revidirani nacrt zakona biće prosleđen Skupštini na usvajanje u decembru 2016.

Vlada je osigurala da sud opredeljuje u kom roku se i u kolikom iznosu dodeljuje zadovoljenje podnosiocu zahteva za nematerijalnu štetu.

S obzirom na iznete činjenice, Savet Evrope je zaključio da je postignut opipljiv napredak u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala