Večeras na Radio Sputnjiku: Kako su Rusi promenili Vojvodinu

© Sputnik / Aleksandar MilačićPetar Terzić - Senta
Petar Terzić - Senta - Sputnik Srbija
Pratite nas
U emisiji „Sputnjik intervju“ večeras govorimo o potomcima ruskih emigranata koji su u Srbiju došli posle revolucije 1917. godine. Posle decenija straha i ćutanja, praunuci ruskih plemića i inteligencije govorili su o strahotama kroz koje su prošli, ali i o velikom znanju i kulturi kojom su Rusi oplemenili sever Srbije.

Njihova svedočenja je u knjizi „Ruska emigracija u Senti“ preneo Petar Terzić, sa kojim ćemo razgovarati o tome kako su se ruski emigranti uopšte našli na prostoru Vojvodine i zašto ih je naša država, tadašnja Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, prihvatila. 

Ekskluzivno, otkrićemo burnu istoriju mnogih porodica ruskih emigranata iz Vojvodine kroz njihove lične priče.  Jedna od najinteresantnijih je priča o porodici Čartorižski, koja je prošla golgotu prolaska Crvene armije kroz Vojvodinu i dane Informbiroa.

Govorićemo i o nemerljivom uticaju koji je ruska emigracija ostavila na Srbe i Mađare u Vojvodini kroz rad u obrazovnim i kulturnim institucijama, jer malo je poznato da je većina ruskih emigranata govorila po nekoliko jezika, a sama Senta je s emigrantima dobila profesore koji su mogli da predaju čak sedam predmeta.

S Petrom Terzićem, koji je dosada napisao više knjiga o istoriji Banata, razgovarala je novinarka Sputnjika Senka Miloš. 

Slušajte nas od 21 čas na talasima Radija Studio B, na frekvencijama 99,1 megaherc i 100,8 i 105,4 megaherca ili on-lajn.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala