Britanija obučava saudijske pilote koji bombarduju Jemen

© AFP 2023 / FAYEZ NURELDINEAvioni Kraljevskog vazduhoplovstva Saudijske Arabije
Avioni Kraljevskog vazduhoplovstva Saudijske Arabije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija obučava saudijske pilote uprkos postojećim optužbama za ratne zločine u Jemenu, navode mediji.
Američki razarač Mejson tokom manevara u Omanskom zalivu - Sputnik Srbija
SAD nanele udar Jemenu nakon napada na američki razarač

Ovo su otkrile britanske liberalne demokrate, koje su opisale svoje otkriće kao „sramotno“ i pozvale na hitnu obustavu obuke, navode novine „Indipendent“.

„Sramota je da Vlada Velike Britanije ne samo što naoružava saudijske pilote, već ih i obučava. Nasumično bombardovanje nevinih civila od strane Saudijske Arabije u Jemenu, u jasnoj suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom, sada je dobro dokumentovano. Vlada mora da okonča svoje saučesništvo u ovoj smrtonosnoj kampanji“, izjavio je portparol stranke Liberalne demokrate Tom Brejk za „Indipendent“.

Britanski ministar odbrane Majkl Falon na ovo je odgovorio da je saradnja sa Kraljevskom saudijskom avijacijom usmerena na unapređenje njihovog procesa gađanja, navodi list.

Američki državni sekretar Džon Keri govori na konferenciji o budućnosti Transatlantskih odnosa u Briselu - Sputnik Srbija
Keri za bezuslovni prekid vatre i pregovore u Jemenu

U vazdušnim napadima 8. oktobra na pogrebnu ceremoniju u Sani, prema procenama UN, poginulo je 140 osoba, a više od 525 ljudi je ranjeno, dok mediji navode da je moguće da je poginulo 213 osoba. U početku je arapska koalicija predvođena Saudijcima demantovala navode pobunjenika Huta da su umešane u incident, međutim, kasnije je pristala da se stvar ispita.

Jemen se od 2014. godine nalazi u vojnom sukobu vladinih snaga na čijem je čelu predsednik Jemena Abd Rabu Mansur Hadi i pobunjenika Huta. Hute podržavaju jedinice vojske lojalne bivšem predsedniku Jemena Aliju Abdulahu Salehu. Od marta 2015. godine saudijska koalicija, koja se sastoji uglavnom od zemalja Persijskog zaliva, izvodi vazdušne napade na opozicione Hute na Hadijev zahtev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala