Pilot „Belavije“ potvrdio da mu je Kijev pretio lovcima

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAvion beloruske kompanije "Belavija"
Avion beloruske kompanije Belavija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant posade beloruskog aviona koji su ukrajinske vlasti prinudile da se vrati u Kijev potvrdio je informaciju o pretnji da će biti angažovani lovci ukoliko se letelica ne prizemlji.
Avion beloruske aviokompanije Belavia - Sputnik Srbija
Ukrajinski lovci „prizemljili“ beloruski putnički avion

„Komuniciramo s dispečerima na engleskom, ali u ovom slučaju on je stupio u vezu s nama na ruskom jeziku. Bili smo u sektoru Kijeva. Stupio je u vezu s nama i saopštio da moramo da se vratimo na aerodrom Žuljani“, rekao je glavni pilot Viktor Šišlo u programu beloruske televizije.

„On je rekao da ćemo razloge saznati na zemlji, a da će se, ukoliko ne budemo ispunili naredbu da se vratimo, u vazduh vinuti lovci“, nastavio je pilot.

Šišlo je naveo da se posada rukovodila bezbednošću putnika. „Na osnovu svih dokumenata o upravljanju, moramo da ispunimo komande dispečera. Na prvom mestu nam je bezbednost leta, i ona je bila poštovana sto odsto“, rekao je on.

U petak su ukrajinske vlasti bez objašnjenja vratile avion „Belavije“ na aerodrom Žuljani. Kijev je pretio da će angažovati lovce ukoliko komandant posade „boinga“ ne ispuni naredbu. 

Kada je avion sleteo, iz njega su izveli putnika, jermenskog državljanina, a to je, prema navodima ukrajinskih medija, bio poznati „antimajdanovac“ Armen Martirosjan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala