Hakerski napadi u SAD — zagrevanje za izborni dan?

© REUTERS / BRIAN SNYDERDelegati na kongresu Republikanske partije koji se održava u Klivlendu
Delegati na kongresu Republikanske partije koji se održava u Klivlendu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle dva uzastopna napada u kojima je blokirano više velikih sajtova i onemogućeno korisnicima na istočnoj obali SAD pristup Tviteru, Spotifaju, Netfliksu, Amazonu i Reditu, mediji postavljaju pitanje da li je to osveta Asanžovih pristalica ili uvod u hakerske napade na dan izbora.

U „Vikiliksu“ veruju da su to učinili upravo ljudi koji podržavaju njihovog osnivača Džulijana Asanža, zbog čega su uputili apel da to više ne čine, uz tvrdnju da je Asanž živ i da „Vikiliks“ i dalje objavljuje dokumenta, preneo je RTS pisanje britanskog lista „Gardijan“.

Intrenet napadi - Sputnik Srbija
Amerika optužila ruskog državljanina za hakerske napade

Iz „Vikiliksa“ su prethodno optužili američkog državnog sekretara Džona Kerija da je u ime SAD tražio od Ekvadora da onemogući internet-vezu Asanžu u Ambasadi u Londonu.

Uzrok pada sajtova je bio DDOS napad na internet firmu „Din“, koja je morala da blokira pristup mnogim popularnim internet-lokacijama.

„Din“ je prijavio da su sajtovi oboreni u petak oko sedam ujutru, a problem je „rešen“ posle dva i po sata.

Sekretar za štampu Bele kuće Džoš Ernest izjavio je da Odeljenje za unutrašnju bezbednost „prati situaciju“, ali da „u ovom trenutku nema nikakve informacije o tome ko može biti odgovoran za ove zlonamerne aktivnosti“.

Amazon, čiji je veb-servis AVS domaćin mnogih popularnih destinacija na vebu, uključujući Netfliks, takođe je prijavio problem u korisničkim servisima na Istočnoj obali.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala