UN potvrdile da JAR istupa iz Međunarodnog krivičnog suda

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodni sud pravde u Hagu
Međunarodni sud pravde u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ujedinjene nacije potvrdile su u petak da su dobile zahtev Južnoafričke Repubike o istupanju iz Međunarodnog krivičnog suda, javila je agencija Rojters, prenoseći izjavu zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Stafana Dižarika.
Lutkar - Sputnik Srbija
EU u Siriji igra kako Vašington svira

Ranije je objavljeno da je Južnoafrička Republika uputila Ujedinjenim nacijama dokument o obustavljanju učešća u radu Međunarodnog krivičnog suda, pošto „njene obaveze u vezi s mirnim rešavanjem sukoba ponekad nisu u skladu s interpretacijama ovog suda“. 

Navedeno je da će istupanje Južnoafričke Republike iz Međunarodnog krivičnog suda stupiti na snagu 19. oktobra 2017. godine, tačno godinu dana nakon podnošenja zahteva.

Međunarodni krivični sud, koji je osnovan 2002. godine, ima 124 zemlje-članice i jedina je stalna međunarodna sudska struktura, koja je ovlašćena da razmatra slučajeve zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina. 

Prva zemlja koja je objavila da istupa iz ovog suda je Burundi, čiji je predsednik Pjer Nkurunziza potpisao zakon o tome 18. oktobra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala