Obeležena 72. godišnjica od oslobođenja Beograda

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLMemorijalni defile centralnim beogradskim ulicama
Memorijalni defile centralnim beogradskim ulicama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Memorijalnim defileom od „Londona“ do Palate „Albanije“ danas je obeležena 72. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je Beograd danas posebno ponosan, „jer slavi jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji“.
Tomislav Nikolić polaže vence povodom oslobođenja Beograda - Sputnik Srbija
Nikolić položio vence povodom oslobođenja Beograda

Čestitajući u ime Skupštine grada svim građanima Dan oslobođenja Beograda, Vesić je podsetio da je na današnji dan pre 72 godine, posle 1.287 dana nacističke okupacije, Beograd postao slobodan.

„Na današnji dan završena je velika bitka, u kojoj je živote dalo skoro 3.000 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske i 940 pripadnika Crvene armije da bi ovaj grad uživao u slobodi“, rekao je Vesić obraćajući se učesnicima memorijalnog defilea.

Kako je naveo, „sloboda koju danas imamo, posledica je te bitke i njenih žrtava, a naša je obaveza da se sećamo svih tih ljudi koji su tada ili poginuli ili ranjeni“.

Istakavši da je „naša obaveza da ono što se desilo 1944. godine prenosimo na buduće generacije“, Vesić je naglasio da je Beograd danas posebno ponosan.

„Poslednje tri godine, od kada je sadašnja gradska vlast dobila poverenje građana, mi 20. oktobar proslavljamo sa posebnim ponosom. Ne stidimo ga se, kao što se dešavalo ranije, i sa ponosom ovaj dan slavimo kao jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji“, naglasio je Vesić.

On je naveo da će večeras, povodom obeležavanja 72. godina od oslobođenja Beograda, u Narodnom pozorištu biti održana Svečana akademija.

Osim toga, jutros su dve velike ulice u Beogradu ponele imena sovjetskih generala, rekao je Vesić i naveo da je ulica Goce Delčeva postala ulica maršala Tolbuhina, dok je Pohorska dobila ime ulica generala Ždanova.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLMemorijalni defile centralnim beogradskim ulicama
Memorijalni defile centralnim beogradskim ulicama  - Sputnik Srbija
Memorijalni defile centralnim beogradskim ulicama

„Na taj način smo kao Beograd i kao Srbija pokazali da imamo poštovanje prema onim ljudima koji su nešto učinili za naš grad“, rekao je Vesić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin čestitao je svima Dan oslobođenja Beograda i istakao da se istorija srpskog naroda nikada nije pisala imenima onih koji su slobodu čekali ili onih koji su smatrali da se može biti na strani okupatora samo da zlo prođe.

„Istorija srpskog naroda se pisala i piše imenima onih koji su bili na strani slobode i koji nisu pitali koliko sloboda košta“, rekao je Vulin. 

Napomenuvši da se pre 72 godine srpski narod upisao na stranu pobednika uz najveće i najbolje, Vulin je poručio da smrti heroja ne smeju biti obrukane životima njihovih potomaka.

„Na nama je da čuvamo uspomenu na njih i da budemo dostojni njihove uspomene i veličine“, naglasio je Vulin.

Na trasi defilea od „Londona“ do Palate „Albanije“ bilo je postavljeno pet punktova na kojima su glumci rekonstruisali neke od situacija u kojima su se vojska i građanstvo našli 20. oktobra 1944. godine.

Događaju su prisustvovali veterani SUBNOR-a, građani, kao i predstavnici gradske vlasti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala