Irinej u Britaniji: U ovakvom svetu Bog želi da se crkve zbliže

© Tanjug / TV HRAMPatrijarh Irinej i arhiepiskop kenterberijski Džastin Velbi
Patrijarh Irinej i  arhiepiskop kenterberijski Džastin Velbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski patrijarh Irinej rekao je tokom posete nadbiskupu od Kenterberija da „hrišćanske crkve moraju da pronađu načine da sklone u stranu ono što ih razdvaja“.

Irinej je rekao da je svet trenutno prezasićen konfuzijom i nemirima i da u takvoj situaciji crkve moraju da pronađu načine da se dodatno približe ljudima, prenosi B92.

„Istovremeno, potrebno je da iznutra nastavimo da gradimo ono što nas sve zbližava, a postoji mnogo toga što delimo mi i katolici, kao i protestantski svet“, rekao je Irinej.

Patrijarh srpski Irinej  i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u Londonu - Sputnik Srbija
Ruski i srpski patrijarh sastali se u Londonu

Srpski patrijarh je tokom zvanične posete Engleskoj rekao da je to temelj na kojem bi trebalo da se grade zajednički odnosi.

„Verujem da je to volja Božija i da je to ono što Bog očekuje od nas. Zato mi moramo da budemo sluge tog zadatka, da širimo jevanđelje u našem vremenu i našem svetu“, rekao je Irinej.

Iz Lambert Palasa je saopšteno da je nadbiskup od Kenterberija Džastin Velbi, na stogodišnjicu prvog pravoslavnog služenja u Katedrali Svetog Pavla, ugostio patrijarha Irineja „u značajnom razgovoru“.

„Upriličen je značajan razgovor uz toplu dobrodošlicu i prijateljstvo nadbiskupa i patrijarha i njihovih delegacija, koji su signal obnove dugih i bliskih odnosa Engleske crkve i SPC“, saopšteno je.

Kako je saopšteno, nadbiskup i patrijarh su se sastali kako bi razgovarali o „nizu pitanja“, među kojima su duhovni život dve crkve, njihov rad sa mladima, siromašnima i izbeglicama, ali i o problemima modernog društva, kao i o „obnovi SPC kao mesta za duhovno uzdizanje i posvećenosti nakon kolapsa pod komunizmom“.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej na prijemu u ruskoj ambasadi povodom Dana pobede - Sputnik Srbija
Može da izgleda da je Kosovo izgubljeno, ali nikad nećemo na to pristati

Nadbiskup Velbi je rekao i da je Srbija u proteklim mesecima na sebe preuzela veliki teret, jer Evropa „nije jedinstveno reagovala“ na migrantsku krizu.

Nadbiskup Džastin Velbi, koga je u Engleskoj posetio srpski patrijarh Irinej, rekao je da to nije prvi put da Evropa ne odgovara na izazov jedinstveno, što je ocenio kao „tragično“, i dodao da je Srpska pravoslavna crkva u ovoj situaciji pokazala svoju veru.

„Danas, Srbija se nalazi na samoj granici Evrope i suočava se sa desetinama hiljada onih koje je tama isterala iz njihovih domova“, rekao je Velbi.

Takođe, Irinej i Velbi su razgovarali o obnovi odnosa SPC i Anglikanske crkve.

„Hvala patrijarhu Irineju na neverovatno velikodušnom gostoprimstvu koje SPC pruža anglikanskoj zajednici u Srbiji već stotinu godina“, rekao je Velbi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala