Zaharova o računima RT: Ne dozvoljavamo da nas vređaju

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPortparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova govori na konferenciji za medije
Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova govori na konferenciji za medije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je novinarima situaciju sa zatvaranjem računa televizije RT u Velikoj Britaniji tokom internet-prenosa konferencije za novinare Sveruskog televizijskog takmičenja koje se održava u Velikom Novgorodu.
Rusija danas - Sputnik Srbija
Simonjan o blokadi računa RT: Probaćemo da radimo uprkos svemu

„Stav je nedvosmislen: ne dozvoljavamo da nas vređaju. Vratićemo istom merom“, rekla je Zaharova.

Ona je istakla da „očigledno treba da se dođe do određene faze da bi se odreagovalo i pokazalo ono što rade u ogledalu. Da se nađu u istoj situaciji. To je veoma efikasno, ali to nije naš izbor“.

U ponedeljak je britanska banka „Nešenel Vestminster“, koja pruža usluge RT, zatvorila račune te televizije. Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je, govoreći u britanskom parlamentu, rekao da je odluka o zatvaranju računa RT bila nezavisna odluka banke.

Izbori pokazali duboke podele u Crnoj Gori

Rezultati crnogorskih parlamentarnih izbora 18. oktobra pokazali su duboke podele u društvu kada je u pitanju pristupanja Crne Gore NATO-u izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Miting DF-a u Podgorici - Sputnik Srbija
Zajednička odluka: Opozicija u Crnoj Gori ne priznaje rezultate izbora

„Generalno, rezultati parlamentarnih izbora 16. oktobra su pokazali duboku podeljenost u crnogorskom društvu po nizu pitanja, prvenstveno u pogledu spoljne politike i pristupanja NATO-u“, rekla je ona.

Zaharova je izrazila nadu da će novi parlament i vlada slušati mišljenje crnogorskog naroda. 

„Gotovo polovina birača je glasala za partije koje su za referendum o ovom pitanju“, napomenula je ona.

Ruska zvaničnica je rekla da je u izveštaju OEBS-a o izborima ukazano na ograničenje slobode izražavanja u crnogorskim medijima što je, kako navodi, uticalo na pristup birača analitičkim informacijama.

Zaharova je dodala i da treba istražiti slučaj hapšenja osumnjičenih za pripremu napada na izborni dan.

Rusija još uvek nije dobila od SAD dokaze o hakerskim napadima

Moskva još uvek nije dobila od SAD bilo kakve dokaze o navodnim hakerskim napadima Rusije na američke institucije, rekla je Zaharova.

„Nijednom nije bilo nikakvih podataka, nikakvih  lozinki, nikakvih referenci“, istakla je ona.

Ona je dodala da da neuspeh Vašingtona da pruži bilo kakve dokaze koji pokazuju da su optužbe prvenstveno usmerene na unutrašnju publiku u okviru predsedničke predizborne kampanje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na forumu „Rusija poziva“ - Sputnik Srbija
Putin: Ucena Rusije nikada neće proći (video)

Pokušaji da se izbor predsednika svede na optužbe na račun Rusije nedostojni su jedne velike sile. „Ovo je globalna sramota“, dodala je ona.

Ranije je sajt „Vikiliks“ objavio elektronsku prepisku koju su ukrali nepoznati hakeri iz sistema Nacionalnog komiteta Demokratske partije. Prema verziji štaba Hilari Klinton, u upad su navodno umešani ruski hakeri. Ministarstvo nacionalne bezbednosti SAD i direktor nacionalne obaveštajne službe SAD Džejms Kleper saopštili su da iza sajber-napada na političke organizacije u zemlji stoji Rusija. Moskva je više puta negirala umešanost Rusije u sajber-napade.

Predizborna kampanja SAD katastrofa i globalna sramota

Zaharova je tokom konferencije za medije nazvala kampanju za predsedničke izbore u SAD „kampanjom-katastrofom“ i „globalnom sramotom“.

„Nadam se da će oni, nakon što obave svoju kampanju-katastrofu, mislim na predizbornu kampanju… Ja kao osoba koja je radila u oblasti informacionih tehnologija, smatram da je to kampanja-katastrofa. Nadam se da će mi oprostiti kolege u svim zemljama, ali mislim da je ovo neka globalna sramota“, istakla je ona. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala