Irak: Počela bitka za Mosul

© REUTERS / Ahmed SaadIračka vojska na putu u Mosul i borbu sa teroristima DAEŠ-a
Iračka vojska na putu u Mosul i borbu sa teroristima DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Irački premijer Hajder el Abadi objavio je da je ove noći počela operacija za oslobođenje Mosula, trećeg po veličini gradu u Iraku, koji se smatra uporištem terorističke organizacije DAEŠ.

„Došlo je vreme za pobedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela“, poručio je Abadi u obraćanju na državnoj tv stanici „Irakija“.

Danas proglašavam početak ove pobedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma, istakao je irački premijer, obraćajući se stanovnicima Mosula.

Iračka vojska - Sputnik Srbija
Mosul: Irački avioni razbacali letke sa uputstvima za bezbednost

Mosul je poslednje veliko uporište DAEŠ-a u Iraku, u kom je pre sukoba živelo oko dva miliona stanovnika.

Irački zvaničnici su ranije naveli da će operacija biti sprovedena uz podršku SAD iz vazduha, kurdskih bezbednosnih snaga i šiitskih i sunitskih neregularnih jedinica.

Mosul je u samom srcu samoproklamovanog kalifata DAEŠ-a još od 2014. godine.

Istovremeno, glavnokomandujući međuanarodne koalicije na čelu sa SAD koja se bori protiv DAEŠ-a, američki general Stiven Taunsend, smatra da će operacija koju su iračke snage pokrenule za oslobađanje grada Mosula trajati nedeljama, a moguće i duže.

„Ovo bi mogla da bude duga i teška bitka, ali Iračani su se spremili za nju i mi ćemo stati uz njih“, naveo je Taunsend.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala