00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Bez saradnje Srba i Rusa nema ostvarenja slovenskog sna
16:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Hoće li biti Trećeg svetskog rata
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Dualnost Milene Pavlović Barili“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

BiH: Srpska jela „proterana“ sa jelovnika restorana zajedničkih institucija

© Foto : Jutjubsarma
sarma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbi koji se povremeno hrane u restoranu zajedničkih institucija BiH negoduju jer se na jelovniku sve ređe mogu naći svinjetina i specijaliteti srpske kuhinje, dok, kako tvrde, meni u restoranu obiluje jelima bosanske i turske kuhinje.

„Svaki dan ima jedno ili nema nijedno jelo na svinjskom programu, a srpske salate uopšte nema, i to je tako već godinama. Zato je meni pun specijaliteta od junetine, teletine i jagnjetine, a nazivi jela su takvi da prevodilac treba da ih rastumači, kao na primer bosanske klepe“, ispričao je portalu „Nezavisne“ jedan od službenika zajedničkih institucija BiH koji ne želi da mu spominjemo ime, ali smatra ili da jelovnik treba da bude neutralan ili da budu zastupljena jela svih naroda.

Terorista - Sputnik Srbija
Islamski terorizam je duh iz boce kojeg je pustio Zapad

Meniji iz restorana zajedničkih institucija do kojih smo došli zaista pokazuju da je na njima najmanje jela srpske kuhinje. Srpske salate uopšte nema, dok se svinjetina može naći samo u tragovima.

O Karađorđevoj šnicli, pršutu, roštilju, sarmi i slanini da i ne govorimo, ali zato s druge strane tu su bosanski lonac, bosanski čimbur, bosanske klepe, kadun butići, đulbaštija, sarajevska bošća, japrak sarma i razna druga jela uglavnom turske i orijentalne kuhinje.

„Nije tačno da nema svinjetine. Za srpsku salatu ne znam, ali nema nikakvog razloga da je ne bude. Ako je nema, biće“, rekao nam je Siniša Perković, zamenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi i restoran.

Podsećamo, u parlamentu BiH pre nekoliko godina vođena je žestoka rasprava u vezi s jelovnikom u restoranu. Najglasniji u toj raspravi bio je tadašnji poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj i njegov stranački kolega Drago Kalabić, koji je u to vrijeme bio šef Kluba poslanika SNSD-a.

Njih dvojica insistirala su na tome da u jelovniku bude srpska salata i više jela srpske kuhinje, posebno onih na bazi svinjetine, što je na kraju i uvršteno, ali kasnije je to opet nestalo.

„Nije problem u srpskoj salati ili jelima srpske kuhinje, već u odnosu prema Srbima. Meni je samo dokaz majorizacije jer su to specifične teme oko kojih se neke stvari prelamaju. Na tim stvarima treba insistirati i tako smo i radili. Nismo terali inat, već nam je bilo smešno da neko proteruje jela koja su tu stotinama godina“, rekao je juče Kalabić, dodajući da na tim stvarima treba insistirati jer ona mnogo govore o nekim stvarima i odnosima u BiH.

On kaže da je pre bio dogovor da se stalno naručuje srpska salata, tako da su je na kraju morali uvrstiti u meni.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala