Srbija predložila ukidanje viza sa Kinom

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC Zasedanje Vlade u Nišu
Zasedanje Vlade u Nišu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije predložiće Kini ukidanje viza za građane dve zemlje, odlučeno je na večerašnjoj sednici Vlade u Nišu, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang ocenili su da je ovo istorijski dan za dve zemlje.
Kineski predsednik u poseti Železari Smederevo - Sputnik Srbija
Vučić: Nemačka jeste bogata, ali zamislite Srbiju sa Kinom kao partnerom

Ukoliko Vlada Kine prihvati predlog Srbije, građanima vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana, a ta odluka bi mogla da stupi na snagu do kraja godine, rekao je Dačić, posle sednice Vlade kojoj je prisustvovao i kineski ambasador, koji je rekao da je uveren da će se to i dogoditi.

To će imati velike pozitivne posledice na razvoj saradnje u svim oblastima, od političkih odnosa, ekonomije, do turizma, rekao je Dačić.

„Očekujemo veliki broj kineskih turista u Srbiji, a i za naše građane je to dobra vest. I kineski biznismeni moći će da dolaze bez viza, a ojačaće se i saradnja u oblasti kulture, nauke, obrazovanja…“, rekao je Dačić.

On je dodao da je predlog sporazuma o obostranom bezviznom režimu odraz prijateljstva prema Kini i međusobnog poverenja koje je izgrađeno, uz sporazum o strateškom partnerstvu.

„Ova naša odluka je zaista istorijskog karaktera. Možda to nekome ne zvuči kao velika vest, ali Srbija takve sporazume ima sa 63 zemlje i naš je cilj da sa što više zemalja ukinemo vize“, rekao je Dačić.

Bilateralni sastanak kineske i srpske delegacije - Sputnik Srbija
Šta su sve potpisale Srbija i Kina

Li je rekao da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom je Kina spremna da potpiše ukidanje viza, što dokazuje da dva naroda i dve zemlje gaje međusobno poštovanje i poverenje.

On je naveo da će, kada sporazum stupi na snagu, u Srbiju dolaziti više kineskih turista, investitora, kao i da će više Srba moći da putuju u Kinu.

Li kaže da će, nakon odluke Vlade Srbije, i Vlada Kine brzo pokrenuti postupak i da je siguran da će doneti istu odluku.

„Brzo ćemo potpisati sporazum i on će odmah stupiti na snagu“, rekao je Li.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala