Nadbiskup šokirao: Deca razvedenih roditelja navode sveštenike na pedofiliju

© AP Photo / CZAREK SOKOLOWSKINadbiskup poljski Jozef
Nadbiskup poljski Jozef - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljski nadbiskup Jozef Mihalik izjavio je da su deca razvedenih roditelja ranjivija prema sveštenicima — seksualnim zlostavljačima. Njegov je komentar izazvao buru i Crkva je naknadno saopštila da je nadbiskup napravio lapsus.

Nadbiskup je dao intervju televiziji TVN24 u kom je rekao da je nedopustivo da sveštenici seksualno zlostavljaju decu, ali da raspravu o tome treba proširiti i da treba uzeti u obzir puno širu štetu od one fizičke i psihološke koju zlostavljanje neposredno nanosi žrtvama.

Krst - Sputnik Srbija
Poznati kardinal u središtu pedofilskog skandala

„Niko se ne pita koliko rana deci nanosi razvod roditelja“, rekao je nadbiskup, prenosi hrvatski „Jutarnji list.

„Često čujemo kako se neprikladno ponašanje (pedofilija) ili zlostavljanje pojavljuju kad dete traži ljubav“, rekao je nadbiskup. „Dete traga, traži. Izgubljeno je, i onda uvlači drugu osobu u to“. Poljski društveni mediji dočekali su te izjave s gnušanjem i besom.

„Ovo je odvratno, natopljeno bolesnom logikom da je žrtva odgovorna za zločin“, prokomentarisala je na Fejsbuku izvesna Ana.

U svom postu Adam piše: „Dok ovo čitamo, možemo se samo radovati što je ova ’poljska institucija‘ upravo počinila ritualno ubistvo“.

Poljska katolička crkva u utorak je sazvala konferenciju za novinare kako bi smirila reakcije javnosti. Glasnogovornik episkopata rekao je da su nadbiskupovi komentari „čisti lapsus“ i da je on pogrešno shvaćen.

Sam nadbiskup bio je na konferenciji i izvinio se. „Kontekst mog komentara bio je sledeći: dete je uvek nedužno. Ali može ga povrediti i njegova vlastita okolina, ne samo sveštenik“ rekao je.

Poljski mediji povremeno izveštavaju o seksualnom zlostavljanju dece u okrilju crkve, ali nije bilo dalekosežne i otvorene rasprave o tome. Papa Franja rekao je da će odlučno iskorenjivati seksualno zlostavljanje dece i da će se lično pobrinuti da svaki počinitelj bude kažnjen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala