Porošenko: Kijev spreman za susret u „normandijskom formatu“

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVPredsednik Ukrajine Petro Porošenko na konferenciji za medije u Kijevu
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko na konferenciji za medije u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev je spreman za sastanak o situaciji u Donbasu u „normandijskom formatu“, ali to ne sme da bude „sastanak radi sastanka“, potrebno je pripremiti konkretan dnevni red i nacrte rešenja, izjavio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Ukrajinski predsednik je naveo da je i dalje dosledni pristalica Minskog sporazuma o rešavanju krize u istočnoj Ukrajini. 

Prema njegovom mišljenju, „normandijski format“ i minski proces omogućavaju da se „za pregovaračkim stolom u vezi sa Donbasom drži Rusija, čije je učešće u pregovorima ključno“. 

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Porošenko predao vojsci pokvarena oklopna vozila

Porošenko je dodao da se Ukrajina ne protivi uključivanju Sjedinjenih Američkih Država u pregovarački proces, ali da je neophodno da u tom procesu ostane Rusija. 

Ukrajinski predsednik je, takođe, upozorio da postoji velika verovatnoća da će sukobi u Donbasu eskalirati i da je Ukrajina „spremna da dostojno odgovori“ na to. 

Porošenko je prethodno izjavio da planira da u nedelju ili ponedeljak sa liderima Nemačke i Francuske razgovara o mogućnosti sastanka u „normandijskom“ formatu.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala