Napad na sahranu u Jemenu — greška

© REUTERS / Khaled AbdullahZgrada opštine koju su bombardovali avioni Saudijske Arabije u Sani
Zgrada opštine koju su bombardovali avioni Saudijske Arabije u Sani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja vodi borbu protiv pobunjenika u Jemenu, saopštila je nakon istrage vazdušnog napada na sahranu u Sani da je povorka gađana greškom, prenosi televizija „Arabija“.
Ruševine u Sani nakon vazdušnih udara Saudijske Arabije - Sputnik Srbija
Saudijci bombardovali sahranu u Jemenu, najmanje 155 mrtvih

Kao rezultat vazdušnog napada na sahranu u Sani 8. oktobra poginulo je, prema podacima UN, 140 ljudi, a 525 je ranjeno. Prema drugim podacima, broj poginulih je dostigao 213 osoba. Koalicija, koju su pobunjenici — Huti — optužili za vazdušni napad, prvo je izjavila da nije učestvovala u njemu, a kasnije je rekla da će napad istražiti.

„Tim istražitelja došao je do zaključka da su predstavnici Generalštaba Jemena predali komandi avijacije, kako se kasnije ispostavilo, pogrešnu informaciju o položajima vojnih komandanata Huta na određenom mestu u Sani“, navodi se u izjavi koalicije.

Napominje se da je posle toga odmah izveden udar kao na „vojni cilj“, a odluku je doneo štab u Jemenu bez odobrenja centralne komande koalicije.

Lovci vojne avijacije Saudijske Arabije - Sputnik Srbija
Arapska koalicija negira da je bombardovala pogrebnu povorku u Jemenu

„Napad na položaje izveden je greškom… Potrebno je preduzeti zakonske mere protiv onih čije su akcije dovele do incidenta, kao i početi sa radom na naknadi štete rođacima žrtava i ranjenih“, istakla je koalicija.

U Jemenu od 2014. traje oružani sukob u kome se na jednoj strani bore pobunjenici Huti iz šiitskog pokreta Ansar Ala i deo vojske lojalne bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, a sa druge strane vladine snage i pripadnici samoodbrane lojalni predsedniku Abdu Rabuu Mansuru Hadiju. Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom podržava vlast iz vazduha i sa kopna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala