Vučić: Albanci drže reč

© Tanjug / Dragan KujundžićPredsednici vlada Albanije i Srbije Edi Rama i Aleksandar Vučić na Poslovnom forumu Srbija-Albanija u Nišu
Predsednici vlada Albanije i Srbije Edi Rama i Aleksandar Vučić na Poslovnom forumu Srbija-Albanija u Nišu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, otvorili su u Nišu poslovni forum Srbija—Albanija, na kojem učestvuje oko 300 privrednika iz obeju zemalja. Vučić je izjavio da su Albanci i Srbi dva najveća naroda na Balkanu, da od njih zavise njihovi međusobni odnosi i budućnost i da ne treba da prepuste nikom drugom da im te odnose uređuju.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferecniji za novinare - Sputnik Srbija
Vučić: Želim bolje veze sa Albancima

„Bilateralni odnosi naše dve zemlje će biti bolji, dobro razumemo naše razlike, dobro znamo da moramo da živimo jedni pored drugih, ali i da moramo da usmeravamo našu energiju na saradnju. Svidelo se to i Albancima i Srbima ili ne, Srbi i Albanci su dva najveća naroda na Balkanu i od nas zavise naši odnosi“, rekao je premijer i naglasio: „Nemojte da prepuštamo drugima da nam to urede, sami to možemo odgovornije i bolje da uradimo“.

On je u Nišu na Poslovnom forumu Srbija—Albanija rekao da Albanci drže reč, da su dobri poslovni ljudi, i da je lično uveren da iz toga može da se izvuče korist za Srbiju.

„Dobro radite sa njima, naša saradnja je dobra za Albaniju, ali i za Srbiju, i to je moja poruka svima ovde“, rekao je Vučić.

Vučić albanskim privrednicima: Dobrodošli ste u Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na otvaranju srpsko-albanskog poslovnog foruma u Nišu da su poslovni ljudi i investitori iz Albanije dobrodošli i da su im vrata Vlade Srbije i srpsko tržište širom otvoreni.

© Tanjug / Tanja ValičPredsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama na Poslovnom forumu Srbija-Albanija u Nišu
Predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama na Poslovnom forumu Srbija-Albanija u Nišu - Sputnik Srbija
Predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama na Poslovnom forumu Srbija-Albanija u Nišu

Dve zemlje uspele su da izgrade prijateljstvo, ali sada moraju da rade na razvijanju privredne saradnje i povećanju trgovinske razmene, ukazao je premijer Srbije.

„Veoma je važno da se ponašamo racionalno. Bez obzira na političke razlike, uspeli smo da izgradimo poverenje, jer verujem da želimo prijateljstvo“, rekao je Vučić i istakao da dve zemlje povezuje i činjenica da im je EU strateško opredeljenje.

„Mislimo da unapređenje odnosa sa Albanijom može samo dobro da donese našim građanima, verujem da je to slučaj i sa Albanijom“, rekao je Vučić.
Vučić je zahvalio privrednicima iz Srbije i Albanije što su u velikom broju došli na forum, navodeći da su i on i Rama bili veoma ponosni što je sala u kojoj se održava forum puna.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama - Sputnik Srbija
Rama u Beogradu: Srbija što pre da prizna Kosovo

A koja će nam luka biti bliža od Drača…

Kada bude napravljen auto-put Niš—Priština, od Beograda do Drača će se stizati za samo četiri i po sata, a srpski privrednici imaće dobru vezu sa albanskim lukama, rekao je premijer.

Vučić je rekao da naša strana ide brže sa radom na dokumentaciji za projekat dela tog auto-puta nego prištinska strana.

„Taj auto-put je značajan za ceo taj deo Srbije, za sve četiri opštine u topličkom regionu, ceo nišavski region. Kada napravimo taj auto-put, iz Beograda do Tirane i Drača će se stizati za četiri i po sata, pa vas onda pitam, poštovani srpski privrednici, koja će luka da vam bude najbliža, zašto to da ne iskoristimo i ne uradimo nešto za sebe i svoju zemlju“, naglasio je Vučić.

On je pozvao srpske privrednike da gledaju u budućnost.

„Dobro je analizirati sadašnjost, odlično je proučavati prošlost, ali najvažniji je živeti i raditi za budućnost. Živeli dobri odnosi između Srbije i Albanije“, poručio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala