Šta stoji iza turskog razmeštanja snaga u severnom Iraku

© AFP 2023 / MUSTAFA OZER Turski vojnici patroliraju na putu u blizini granice Turske i Iraka
Turski vojnici patroliraju na putu u blizini granice Turske i Iraka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska vojska navodi da su je u logor Bašiku u severnom Iraku pozvale lokalne vlasti kako obučavala pešmerge i turkmenske borce za protivterorističke operacije uoči operacije oslobađanja grada Mosula, koji drži DAEŠ, ali Ankara bi mogla da ima i neki skriveni motiv, smatra bivši turski izaslanik u Erbilu Ajdin Selcen.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan iračkom premijeru: Njegova vika nema značaj za Tursku

Selcen, koji je od 2010. do 2013. radio kao generalni konzul Turske u glavnom gradu Iračkog Kurdistana, posebno je pomenuo Athila el Nudžaifija, bivšeg guvernera provincije Niveneh i rukovodstvo Iračkog Kurdistana kao one koji su zatražili pomoć od Ankare.

„Međutim, moglo bi se pročitati između redova da slanjem svojih vojnika u Irak Turska pokušava da spreči Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja se nalazi u blizini Sindžara, da ojača svoje položaje i uspostavi bliže veze između Sindžara i Kandila“, izjavio je Selcen za Sputnjik.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegove pristalice gledaju na PKK kao na militantnu organizaciju koja pokušava da destabilizuje Tursku iznutra i udruživanjem snaga sa drugim kurdskim grupama u susednim zemljama. Ankara je decenijama u zastoju zbog situacije sa PKK. Prošle godine vlasti su pokrenule veliku vojnu operaciju u jugoistočnim regionima Turske koji su naseljeni uglavnom Kurdima.

Turski vojnici patroliraju na putu u blizini granice Turske i Iraka - Sputnik Srbija
DAEŠ napao turski vojni kamp u Iraku

Selcen dalje navodi da je Turska rasporedila oko 2.000 vojnika i deo vojne opreme u logor Bašiku, što nije dovoljno za operaciju velikih razmera, kakva je predstojeća ofanziva na Mosul. Ovo bi moglo da posluži kao prećutna potvrda da Ankara sprovodi druge ciljeve u regionu.

U utorak je Erdogan izjavio da će turske trupe učestvovati u operaciji oslobađanja Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, čemu se Bagdad snažno protivi, jer iračko rukovodstvo nije dalo dozvolu za raspoređivanje turskih trupa.

„Ne moramo da dobijemo dozvolu za ovo, ne planiramo da je dobijemo“, tvrdi Erdogan.

Dan kasnije, zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš ponovio je da „Turska ne radi po naredbi drugih“.

„Turska će ostati prisutna u logoru Bašika sve dok Mosul ne bude oslobođen od DAEŠ-a“, rekao je Kurtumluš.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala