Moguć novi rat na Kosovu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAlbanci na Kosovu sa albanskim zastavima u Prištini
Albanci na Kosovu sa albanskim zastavima u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovo je na rubu haosa, a u narednih četiri-pet godina moguć je novi rat na Balkanu, prenosi hrvatski portal „Dnevnik“, navodeći da bi spor mogao da eskalira oko definisanja granice sa Crnom Gorom, pošto opozicija u Prištini smatra da je sporazum o demarkaciji „izdaja“.
Planina Čakor - Sputnik Srbija
Crna Gora i Kosovo se bore za parče Srbije

Nema nijednog graničara na nenaseljenoj planini Rugovi na granici Kosova i Crne Gore, samo poneko stado ovaca na ispaši, ali bi spor oko definisanja granične linije između dve zemlje mogao gurne Kosovo u haos, prenosi hrvatski portal, podsećajući da kosovski parlament tek treba da ratifikuje taj sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Portal prenosi navode Frans presa da je, u vreme bivše Jugoslavije, koja se raspala u ratovima ′90-ih, granica između Kosova i Crne Gore bila unutrašnja i da nikada nije bila precizno određena. Ističe se da je sporazum oko granica ključan u kosovskom nastojanju da dobije bezvizni režim s EU i za dalju integraciju u evropski blok, što je glavni politički i privredni cilj.

Precizira se da bi 8.000 hektara borovih šuma, izvora i pašnjaka trebalo da pripadne Crnoj Gori. Zemlja je uglavnom u državnom vlasništvu, ali se njome tradicionalno koriste kosovski pastiri. Jedan od njih je protiv sporazuma jer smatra da se „bogati pašnjaci i izvori vode poklanjaju Crnoj Gori“.

U tekstu se ocenjuje da se očekivalo da će ratifikacija sporazuma o granici proći glatko, s obzirom na prijateljske veze koje su uspostavljene nakon što je Podgorica priznala kosovsku nezavisnost, uprkos žestokom protivljenju Beograda, koji i dalje na Kosovo gleda kao na svoju južnu pokrajinu.

Podseća se na nasilne proteste, suzavac u kosovskom parlamentu, a prošle subote je grupa koja se naziva „Rugosavit“ uputila otvoreno pismo premijeru i poslanicima u kojem ih upozorava da su protiv bilo kakve ratifikacije koja bi vodila u „predaji zemlje“.

Jedan od lidera „Samoopredeljenja“ Albin Kurti taj sporazum o granici nazvao je „činom kapitulacije“ i „izdajom“ i naveo da je rat oko granice s Crnom Gorom „verovatan… u narednih četiri do pet godina“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala