- Sputnik Srbija
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

GAZ-21 „volga“: 60. godišnjica ruske automobilske legende

Pratite nas
Istorija legendarnog ruskog automobila „volge“ otpočela je 10. oktobra 1956. godine: prva tri proizvedena primerka automobila GAZ-21 sišla sa su sa proizvodne linije „Gorovskog automobilnog zavoda“. Ukupno je proizvedeno oko 640.000 tih vozila.

Uspešna inženjerska rešenja za ovaj legendarni automobil podupire i njegova dokazana pouzdanost jer neki vlasnici i dalje voze ovaj automobil. 

Ovo vozilo se smatra probojem u Sovjetskoj automobilskoj industriji. GAZ-21 je prvi automobil u SSSR-u sa automatskim menjačem, a ujedno prvi na svetu koji je imao blok u potpunosti izrađen od aluminijuma sa izmenjivim hilznama — omotačima klipova. Zahvaljujući ovim i drugim prednostima, 1958. je dobio Gran pri na međunarodnoj izložbi u Briselu. Posle tog uspeha, GAZ-21s se izvozio u 75 zemalja širom sveta, a svi su potvrđivali visok kvalitet vozila.    

© Sputnik / Maximov / Uđi u bazu fotografijaPutnički automobili „volga” na proizvodnoj liniji „Gorovskog automobilnog zavoda“.
Putnički automobili „volga” na proizvodnoj liniji „Gorovskog automobilnog zavoda“. - Sputnik Srbija
1/16
Putnički automobili „volga” na proizvodnoj liniji „Gorovskog automobilnog zavoda“.
© Sputnik / Ilya BogachevModel GAZ-21 (modifikacija GAZ-21 „volga”) prve serije izložene u državnom Vojno-tehničkom muzeju u selu Ivanovski u Moskovskoj oblasti.
Model GAZ-21 - Sputnik Srbija
2/16
Model GAZ-21 (modifikacija GAZ-21 „volga”) prve serije izložene u državnom Vojno-tehničkom muzeju u selu Ivanovski u Moskovskoj oblasti.
© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaIzlaganje na sajmu starih automobila, održanom uz podršku Moskovskog muzeja starinskih automobila i kolekcionara starih automobila u Sankt Peterburgu. GAZ-21 drugog serijala, sa hromiranim jelenom na haubi.
GAZ-21 drugog serijala, sa hromiranim jelenom na haubi. - Sputnik Srbija
3/16
Izlaganje na sajmu starih automobila, održanom uz podršku Moskovskog muzeja starinskih automobila i kolekcionara starih automobila u Sankt Peterburgu. GAZ-21 drugog serijala, sa hromiranim jelenom na haubi.
© Sputnik / Alexander Mokletsov / Uđi u bazu fotografijaSovjetski piloti-kosmonaut Vladimir Komarov sa ćerkom Irinom polira svoj treći po redu GAZ-21.
Sovjetski piloti-kosmonaut Vladimir Komarov sa ćerkom Irinom glanca svoj treći po redu GAZ-21. - Sputnik Srbija
4/16
Sovjetski piloti-kosmonaut Vladimir Komarov sa ćerkom Irinom polira svoj treći po redu GAZ-21.
© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaKabina i panel-ploča u automobilu GAZ-21 „volga” na 13. Galeriji „Ilija Sorokin”, izložbi klasičnih automobila i antikviteta.
Kabina i panel-ploča u automobilu GAZ-21 „volga” na 13. Galeriji „Ilija Sorokin”, izložbi klasičnih automobila i antikviteta. - Sputnik Srbija
5/16
Kabina i panel-ploča u automobilu GAZ-21 „volga” na 13. Galeriji „Ilija Sorokin”, izložbi klasičnih automobila i antikviteta.
© Sputnik / Dobrovolskiy / Uđi u bazu fotografijaKaravan srednje klase GAZ-22 „volga”, proizveden na osnovu GAZ-21.
Karavan srednje klase GAZ-22 „volga”, proizveden na osnovu GAZ-21. - Sputnik Srbija
6/16
Karavan srednje klase GAZ-22 „volga”, proizveden na osnovu GAZ-21.
© Sputnik / Dronov / Uđi u bazu fotografijaStudenti medicine rade sa ambulantnim timovima u gradu Frunze tokom usavršavanja. GAZ-22s su često koristili kao vozilo hitne pomoći.
Studenti medicine rade sa ambulantnim timova ugradu Frunze tokom usavršavanja. GAZ-22s su često koristili kao vozilo hitne pomoći. - Sputnik Srbija
7/16
Studenti medicine rade sa ambulantnim timovima u gradu Frunze tokom usavršavanja. GAZ-22s su često koristili kao vozilo hitne pomoći.
© Foto : gaz23.comGAZ-23 je takođe proizveden na bazi GAZ-21 i može da ubrza do 170 km/č ili više. U zvaničnim poverljivim dokumentima nazvan je automobilom velike brzine i vozilom za pratnju, jer je to bila moćnija verzija specijalno dizajniranog automobila za KGB i druge sovjetske tajne službe.
GAZ-23 je takođe proizvedena na bazi GAZ-21 i može da ubrza do 170 km/č ili više. - Sputnik Srbija
8/16
GAZ-23 je takođe proizveden na bazi GAZ-21 i može da ubrza do 170 km/č ili više. U zvaničnim poverljivim dokumentima nazvan je automobilom velike brzine i vozilom za pratnju, jer je to bila moćnija verzija specijalno dizajniranog automobila za KGB i druge sovjetske tajne službe.
© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaInokentije Smotunovski kao Detočkin pored automobila GAZ-21 tokom snimanja filma „Čuvaj se automobila” (Beregísь avtomobílя).
Inokentije Smotunovski kao Detočkin pored automobila GAZ-21 tokom snimanja filma   „Čuvaj se automobila” (Beregísь avtomobílя). - Sputnik Srbija
9/16
Inokentije Smotunovski kao Detočkin pored automobila GAZ-21 tokom snimanja filma „Čuvaj se automobila” (Beregísь avtomobílя).
© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaGAZ-21 iz druge serije „volge” tokom Parade tramvaja u Moskvi .
GAZ-21 iz druge serije „volge” tokom Parade tramvaja u Moskvi . - Sputnik Srbija
10/16
GAZ-21 iz druge serije „volge” tokom Parade tramvaja u Moskvi .
© Sputnik / Yuryi Abramochkin / Uđi u bazu fotografijaBriselska kompanija Skaldija-Volga prodaje u Belgiji putničke automobile proizvedene u SSSR-u.
Brussels-based firm Scaldia-Volga sells Soviet-made passenger cars in Belgium. - Sputnik Srbija
11/16
Briselska kompanija Skaldija-Volga prodaje u Belgiji putničke automobile proizvedene u SSSR-u.
© Sputnik / Oleg Ivanov / Uđi u bazu fotografija„Volga” je popularan automobil i u Republici Gvineji.
„Volga” je popularan automobil i u Republici Gvineji. - Sputnik Srbija
12/16
„Volga” je popularan automobil i u Republici Gvineji.
© AP Photo / David GuttenfelderGAZ-21 kao taksi u Avganistanu, 2006. Ovi automobili i dalje se mogu videti na tamošnjim ulicama, gde su ponovo dokazali svoju pouzdanost.
GAZ-21 kao taksi u Avganistanu, 2006. Ovi automobili i dalje se mogu na tamošnjim ulicama, gde su ponovo dokazali svoju pouzdanost. - Sputnik Srbija
13/16
GAZ-21 kao taksi u Avganistanu, 2006. Ovi automobili i dalje se mogu videti na tamošnjim ulicama, gde su ponovo dokazali svoju pouzdanost.
© Sputnik / Vladimir Rodionov / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i tadašnji predsednik SAD Džordž Buš tokom vožnje Putinovim automobilom GAZ-21 „volga” druge serije tokom njihovog sastanka u Novom Ogarevu.
Ruski predsednik Vladimir Putin i tadašnji predsednik SAD Džordž Buš tokom vožnje u Putinovim automobili GAZ-21 „volga” druge serije tokom njihovog sastanka u Novom Ogarevu. - Sputnik Srbija
14/16
Ruski predsednik Vladimir Putin i tadašnji predsednik SAD Džordž Buš tokom vožnje Putinovim automobilom GAZ-21 „volga” druge serije tokom njihovog sastanka u Novom Ogarevu.
© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaGAZ-21 „volga” automobil na sajmu starih automobila u Sankt Peterburgu.
GAZ-21 „volga” automobil na sajmu starih automobila u Sankt Peterburgu. - Sputnik Srbija
15/16
GAZ-21 „volga” automobil na sajmu starih automobila u Sankt Peterburgu.
© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijaGAZ-21 „volga” na Sajmu oldtajmera u Moskvi.
GAZ-21 „volga” na Sajmu oldtajmera u Moskvi. - Sputnik Srbija
16/16
GAZ-21 „volga” na Sajmu oldtajmera u Moskvi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala