Moskva i Ankara puštaju dva kraka „Turskog toka“ do kraja 2019. godine

© Foto : TurkStreamTurski tok
Turski tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva i Ankara nameravaju da istovremeno puste u eksploataciju oba kraka gasovoda „Turski tok“ do kraja 2019. godine, piše list „Komersant“.

Kako se navodi, reč je o izgradnji dva cevovoda ukupnog kapaciteta nešto više od 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak bio bi namenjen turskim korisnicima, dok bi se drugim gas dopremao u južnu Evropu.

Shodno sporazumu, vlasnik podvodnog dela cevovoda kojim bi se gas prevozio po dnu Crnog mora bio bi „Gasprom“, dok bi kopneni deo jednog kraka bio pod kontrolom turske kompanije „Botas“, a drugog — mešovite kompanije turske kompanije i „Gasproma“.

Predsednik RF Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Turskoj - Sputnik Srbija
Potpisan sporazum o „Turskom toku“

Dogovoreno je da će Rusija, nakon izgradnje cevovoda, preusmeriti u njega gas koji se trenutno u Tursku doprema preko Bugarske.

Na taj način, dodaje list, Ukrajina će biti uskraćena za 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje, budući da gas trenutno preko nje ide u Tursku.

Takođe se navodi da je do sada u potpunosti definisan isključivo prvi krak, odnosno cevovod kojim će se gas dopremati do Turske, dok oko drugog kraka i dalje nisu rešena ključna pitanja.

Oglasio se i šef „Gasproma“ Aleksej Miler koji je rekao da „Turski tok“ ni u kom smislu neće predstavljati konkurecniju gasovodu „Severni tok 2“.

U pitanju su sasvim različita tržišta kao i obimi isporuke, budući da bi „Severni tok 2“ podrazumevao daleko veće količine nego „Turski tok“, istakao je on.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala