Putin i Erdogan: Nameravamo da realizujemo „Turski tok“ (video)

© AP Photo / Emrah GurelPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom Svetskog energetskog kongresa u Istambulu
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom Svetskog energetskog kongresa u Istambulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o Turskom toku, te da su izrazili nameru da taj gasovod i realizuju.

Na Svetskom energetskom kongresu, koji se od 10. do 13. oktobra održava u Istanbulu, Putin je rekao da su nedopustivi pokušaji da se obuzda razvoj energetske industrije zarad političkih ambicija pojedinih zemalja.

Vladimir Putin izlazi iz aviona - Sputnik Srbija
Putin u Turskoj — sastanci s liderima Turske i Venecuele (video)

„Pod tim podrazumevam uvođenje sve popularnijih sankcija i ograničenja dostupnosti investicionih resursa i tehnologija. Ti potezi ne daju rezultata ni onima koji to iniciraju“, rekao je Putin.

On je takođe rekao da će Rusija ostati pouzdan globalni dobavljač energenata, budući da oni garantuju uspešno funkcionisanje mnogih ekonomija sveta.

On je precizirao da nafta i gas iz Rusije čine jednu četvrtinu ukupnog energetskog balansa Evropske unije.

„Potražnja za naftom i gasom i dalje raste, iako ne tim tempom kao ranije. Potražnja za tradicionalnim energentima ne proizilazi isključivo iz automobilske i energetske industrije takvih zemalja kao što su Kina i Indija, već zbog toga što se nafta i gas prožimaju u praktično svim sferama života“, rekao je Putin.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Turskoj, 10.10.2016. - Sputnik Srbija
Erdogan: Sa Rusijom novi koridor za transport energenata za Evropu

Rusija spremna da podrži mere OPEK-a

Rusija je spremna da podrži odluku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) kada je reč o zamrzavanju ili čak smanjenju nivoa eksploatacije nafte, izjavio je Putin.

To je, kako je rekao, najverovatnije jedina ispravna odluka kako bi se očuvala stabilnost svetske energetske industrije.

Putin je dodao da to ni na koji način neće narušiti tržišne mehanizme već će da ubrza rebalans tržišta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala