Žalba Ustavnom sudu zbog „Trepče“

© Sputnik / Brankica RistićTrepča, Kosovo
Trepča, Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić izjavio je danas, povodom usvajanja Zakona o „Trepči“ u kosovskoj skupštini, da je Srpska lista pripremila žalbu, koju će uputiti Ustavnom sudom sa obrazloženjem zašto smatra da su tim potezom prekršeni Ustav i određeni zakoni.

„Mi smo zajedno sa našim pravnim timom pripremili žalbu koji ćemo uputiti Ustavnom sudu, sa jasno obrazloženim stavovima zašto mislimo da su prekršeni određeni zakoni i Ustav. Očekujemo da dobijemo podršku da se ovo pitanje ponovo vrati na sto i da o toj temi razgovaramo kako bi se celokupna situacija rešila“, rekao je Jevtić.

Rudari Trepče - Sputnik Srbija
U prisustvu rudara potpisan zakon o „Trepči“

Srpska lista će, rekao je on za RTS, iskoristiti svaki pravni i demokratski mehanizam kako bi se rešio taj problem.

„Smatramo da su prekršena neka osnovna prava. Pre svega činjenica da neko ignoriše ono što je faktičko stanje, a to je da postoje radnici na Severu, postoje radnici koji u okviru kombinata ’Trepča‘ rade već duže vreme i činjenica da njih niko nije oko ovoga svega pitao niti se sa njima konsultovao, nešto je što nas posebno zabrinjava“, rekao je Jevtić.

On je naveo da Srpska lista smatra da sve probleme i odnose treba rešavati putem dijaloga i ocenio da se problemi ne mogu rešavati tako što će jedna strana pozvati drugu na sastanak i saopštiti joj svoje stavove.

Povodom izjave šefa parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Ismeta Bećirija da Srbi ne mogu da ucenjuju vladu i da nemaju pravo da traže ono što traže jer je sve urađeno po zakonu, Jevtić je ocenio da je to pogrešan pristup i razmišljanje, jer se ne radi o ucenjivanju.

Zastava EU na zgradi sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Brisel primio k znanju da je Zakon o „Trepči“ usvojen

Upitan šta će biti presudno u odluci da se vrate u kosovske institucije, Jevtić je rekao da će aktivnost Srpske liste u budućem periodu biti da pretoči svoje stavove i predloži rešenja kako bi se rešilo i pitanje „Trepče”, i druga pitanja.

„Mislimo da je dijalog jedini način da izađemo iz ove situacije. Očekujemo da imamo razumevanje međunarodne zajednice i predstavnika većinskog naroda na Kosovu“, rekao je Jevtić.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala