Nemačka: Eksploziv, potera za Sirijcem bombašem i hapšenje saučesnika (foto, video)

© AP Photo / Nonstop News via APPripadnici nemačke policije okružuju stan u gradu Hemnic. Policija je sprovela evakuaciju, a mediji prenose da je pronađen eksploziv
Pripadnici nemačke policije okružuju stan u gradu Hemnic. Policija je sprovela evakuaciju, a mediji prenose da je pronađen eksploziv - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka policija saopštila je danas da je pronašla nekoliko stotina grama eksplozivnog materijala u stanu Sirijca za kojim se traga zbog sumnje da je pripremao bombaški napad u gradu Hemnicu, kao i da je u pritvoru zadržala tri osobe koje se dovode u vezu sa osumnjičenim.

Policija je na Tviteru navela i da su neophodne nove mere za evakuaciju nakon što je eksploziv pronađen u stanu u Hemnicu, prenosi AFP.

Portparol policije u Saksoniji Tom Bernhart rekao je novinarima da je eksplozivni materijal bio „relativno dobro sakriven“ u stanu, u koji je policija ranije danas upala.

On je dodao da policija ispituje tri privedene osobe nadajući se da će im one pružiti informacije koje bi mogle da pomognu u pronalaženju osumnjičenog, preneo je AP.

Bernhart je precizirao da su dve osobe, koje poznaju osumnjičenog Sirijca, privedene na području železničke stanice u Hemnicu, dok je treća osoba privedena u centru tog nemačkog grada.

Policija još traga za osumnjičenim, koji je identifikovan kao 22-godišnji Džaber Albakr iz Sirije.

Policija u Saksoniji izdala je poternicu za Albakrom, koji je rođen u Siriji januara 1994. godine.

Kako se navodi u poternici, Albakr je obučen u crnu duksericu sa kapuljačom i osumnjičen je za „pripremanje bombaškog napada“.

Policija je prethodno okupirala stambenu zgradu u Hemnicu zbog sumnje da se u stanu nalaze eksplozivne naprave i da je moguć bombaški napad.

„Fokus onlajn“ javio je da je Albakr neko vreme bio pod nadzorom policije i tajnih službi i da je planirao bombaški napad na jedan nemački aerodrom.

Kako javlja „Bild“, oko 13 sati čula se jaka eksplozija. Policija je upozorila građane da ne izlaze na ulice i prate policijska obaveštenja. Zatvorene su obližnje ulice, a policija je sprovela evakuaciju.

„Verujemo da se spremao teroristički bombaški napad“, izjavila je portparolka kriminalističke policije iz Drezdena.

„Bild“ je javio da je eksploziju prouzrokovala policija tokom pokušaja ulaska u stan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala