Vlada Srbije traži sednicu SB UN o „Trepči“

© Tanjug / Dimitrije GolMarko Đurić
Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskaciji „Trepče“ nevažeća za Vladu Srbije, njene institucije, privredne subjekte i za građane Srbije.

On je na konferenciji za novinare najavio da će Vladi predložiti da u ponedeljak zatraži hitnu sednicu SB UN o otimanju srpske imovine i kršenju rezolucije 12 44, na kojoj počiva mir i stabilnost u regionu.

Kosovo otelo Trepču

„Ako o tome ne žele da razgovaraju u Briselu, moraće da se razgovara u UN“, rekao je Đurić.

„’Trepča‘ je temelj našeg postojanja na Kosovu i Metohiji“, poručio je direktor Kancelarije za KiM i istakao da je odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskaciji „Trepče nevažeća za Vladu Republike Srbije.

On je istakao i da odluka prištinskih vlasti o „Trepči“ predstavlja pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

„Odluka je nevažeća i ne proizvodi pravna dejstva, ni posledice kada je reč o radno-pravnim odnosima, dužničko-poverilačkim odnosima i drugim obligacionim odnosima koje kombinat ima“, rekao je Đurić.

To je udar na pravo naroda da postoji na jednom području, jer „Trepča“ je temelj našeg postojanja na KiM, rekao je direktor Kancelarije.

Kosovski parlament usvojio je noćas u drugom čitanju zakon o „Trepči“.

Od 93 prisutna poslanika 79 je glasalo za, 14 je bilo uzdržano. Poslanici Srpske liste napustili su skupštinsku salu nakon usvajanja nacrta zakona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala