Nemačka upozorava: Rusija i SAD pred „sukobom superdržava“

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaRuski avion za rano upozorenje A-50 sleće na vazduhoplovnu bazu u blizini Minska
Ruski avion za rano upozorenje A-50 sleće na vazduhoplovnu bazu u blizini Minska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Napetost između Moskve i Vašingtona preti da preraste u „novi sukob superdržava“, izjavio je ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, koji smatra da je sadašnja situacija još opasnija od perioda Hladnog rata, jer su ranije i Rusija i Amerika znale „gde je crvena linija i poštovale su je“.
Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija
Štajnmajer: Rusija i Amerika moraju da nastave pregovore o Siriji

„Nivo napetosti između Rusije i SAD i dalje raste. Čini se da je iscrpljen i poslednji ostatak poverenja. Ako se to nastavi, vratićemo se u epohu konfrontacije dveju superdržava“, rekao je šef nemačke diplomatije, a prenosi list „Cajt“.

„Naše vreme je drugačije, postalo je opasnije. Ranije je svet bio podeljen na dva tabora, ali i Moskva i Vašington su znali gde je crvena linija i poštovali su je“, naveo je Štajnmajer.

Predsednik Minhenske konferencije za bezbednost Volfgang Išinger takođe je upozorio da se situacija zaoštrava.

Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Amerika veruje da može da sarađuje sa Rusijom

„Opasnost od vojnog sukoba je veoma velika. Ona nije bila takva decenijama, a poverenje između Zapada i Istoka nikada nije bilo na tako niskom nivou kao danas“, naveo je Išinger.

Prema njegovim rečima, Moskva koristi „prelazni predizborni period“ u Vašingtonu kako bi „uništila poslednje ostatke američkog prisustva u svetu“.

Predstavnik Bundestaga za veze s Rusijom Gernot Erler izjavio je da nove sankcije protiv Rusije neće doneti nikakvu korist.

„Ostaje samo uticaj na Rusiju u direktnom dijalogu. Važno je da se Vašington vrati pregovorima“, zaključio je Erler.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala