SAD spremaju „avganistanski scenario“ i u Siriji?

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaAmerički vojnici
Američki vojnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington je odlučio da se povuče iz pregovora sa Rusijom o rešavanju sirijske krize i sada će nastaviti sa svojim ključnim ciljem — promenom režima u toj arapskoj zemlji, napisao je penzionisani pukovnik Mihail Hodarenok za „Gazetu“.

Iako su američki zvaničnici ublažili svoju retoriku protiv Damaska u poslednjih nekoliko meseci, SAD, prema tom analitičaru, nikada nisu napustile svoje prvobitne planove za zbacivanje sirijskog predsednika Bašara el Asada, uprkos tome što im Rusija stoji na putu.

Bašar Džafari - Sputnik Srbija
Sirija nije slomljena

„Rukovodstvo SAD nikada nije otvoreno pomenulo vojni poraz Rusije u Siriji kao jedan od svojih ciljeva, ali ga posmatraju kao implicitni uslov za rušenje Asadovog režima i formiranje nove vlade u Damasku, koja bi bila pod potpunom kontrolom Vašingtona“, rekao je on.

To ne znači da su Rusija i SAD u sukobu. Prema analitičaru, šanse za direktnu konfrontaciju dveju vodećih svetskih nuklearnih sila su minimalne. To je razlog zašto će se Vašington odlučiti za višedecenijsku taktiku koju je koristio i tokom Hladnog rata.

„Kada je reč o vojnim aktivnostima, SAD će, kao i tokom Hladnog rata, snažno delovati preko drugih zemalja i posrednika. Američko vojno osoblje i obaveštajci su ti koji ’poliraju‘ taktiku i pružaju podršku islamistima, slično kao tokom Sovjetsko-avganistanskog rata“, zaključio je.

Hodarenok je uveren da će oružane sirijske pobunjeničke grupe koje se protive Asadu dobiti „veliku finansijsku, vojnu i tehničku pomoć“ iz SAD preko trećih zemalja.

Ne može se isključiti da će pobunjenici moderne sisteme protivvazdušne odbrane malog i srednjeg dometa dobiti preko posrednika, uključujući i FIM-92 „Stinger“. Taj sistem je razvijen u SAD, ali se proizvodi i u Nemačkoj i u Turskoj.

Analitičar takođe smatra da bi sirijski pobunjenici mogli da budu opremljeni i američkim raketama „zemlja-vazduh“ srednjeg dometa MIM-23 „havk“, kao i francusko-nemačkim sistemom kratkog dometa „Roland“.

„Zajedno sa elektronskim sistemima, to oružje će u velikoj meri otežati operacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Vojnog vazduhoplovstva Sirije“, istakao je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala