Nova granična služba EU — više osoblja, veća ovlašćenja

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFNemačka policija
Nemačka policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fronteks, organizacija koja je bila zadužena da kontroliše evropske spoljne granice, prerasla je u Evropsku obalsku i graničnu stražu i imaće duplo više ljudstva i nova ovlašćenja.

Ta služba, koja će raspolagati ljudstvom i sredstvima da uspešno čuva Uniju, deo je plana evropskih lidera koji za cilj ima stavljanje pod kontrolu granica ali i vraćanje poverenja stanovnika Unije u evropska rešenja. 

Od do sada vrlo ograničenih sredstava, ljudstva i misije Fronteksa, juče uspostavljena granična služba Unije postaje agencija koja bi treba da bude u stanju da drži na oku svaki metar spoljnih evropskih granica.

Njihove muke niko ne zna. - Sputnik Srbija
Milion migranata ušlo u Evropu 2015. godine

Jasno je da je reč o jugu koji se pokazao najporoznijim i preko kojega su nekontrolisano da sada prelazile reke izbeglica, preneo je Glas Amerike.

Samo "Balkanskom rutom" je, veruje se, prešlo milion migranata na putu ka evropskim zemljama.

Odlučni da to zaustave, Evropljani, sa bugarsko-turske granice, najavljuju — nova granična služba će imati znatno veća sredstva, ljudstvo i neće zavisiti od dobre volje država članica, zatvarajući južna evropska vrata…

"Znate da je to bila naša najveća slabost od početka ove situacije nezabeležene u EU. Države poput Bugarske, Italije, Grčke, bile su, i još su uvek, pod ozbiljnim pritiskom, ali nisu ostavljene same — mi smo uz njih u ovo teško i izazovno vreme. Ovde i zvanično najavljujemo Evropsku graničnu i pomorsku stražu — pravno i operativno", poručio je na prelazu Kapetan Andreevo, evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Ipak, puna operativnost nove službe će biti postignuta do kraja godine.

Biće u stanju da u najkraćem roku na krizna mesta da uputi do 1.500 graničara, učestvovaće u akcijama spasavanja, ali i vraćanja nazad migranata koji nemaju pravo ostanka na evropskom tlu, a planirano je da radi i sarađuje sa van-evropskim službama na razbijanju krijumčarske mreže.

"Vraćanje migranata je ključ efektnog bavljenja neregularnim migracijama i agencija je posvećena toj evropskoj politici koja će biti primenjena u saglasju sa osnovnim ljudskim pravima", naveo je izvršni direktor Evropske granične i obalske straže, Fabris Legeri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala