CIK je privatna komisija Bakira Izetbegovića

© mladengrujicic.comSlika Mladena Grujičića na bilbordu u Srebrenici.
Slika Mladena Grujičića na bilbordu u Srebrenici. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SDA Bakir Izetbegović želi da nastavi sa nacionalnom konfrontacijom Srba i Bošnjaka i da Srebrenicu definitivno izvuče iz ustavnog poretka Republike Srpske, što pokazuje današnja odluka CIK-a da utvrđivanje izbornih rezultata sa pet biračkih mesta u ovoj opštini bude obavljeno u Sarajevu, rekao je stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

„Ovo je Izetbegovićeva privatna izborna komisija, a ne Centralna izborna komisija (CIK), što je pokazala nedostavljanjem spiskova za održavanje referenduma. Cela njegova politika je osuđena u Srpskoj neviđenim otporom naroda, ali i u Federaciji BiH gde je više od pola stanovnika odbacilo njegovu politiku i biralo nezavisne kandidate“, istakao je Galijašević u izjavu za „Srnu“.

Glasač se potpisuje u birački spisak pre glasanja na lokalnim izborima u Sarajevu. U BiH se danas održavaju lokalni izbori. Pravo glasa u BiH, Federaciji BiH i Republici Srpskoj ima 3.263.906 birača, a na izborima učestvuje 451 subjekt. - Sputnik Srbija
Novo brojanje srebreničkih glasova u Sarajevu

On je ocenio da je takva odluka CIK-a rušenje ustavnog poretka BiH, jer CIK nema pravo da opštinske glasove broji u Sarajevu, nego na licu mesta i to radi lokalna izborna komisija.

„Izetbegović dalje konfrontira dva naroda, jer izgleda da su izbori u Srebrenici fiktivni, čak i kada ponudite kandidata koji je imao 10 godina u vreme rata, čistu biografiju, osobu koja je žrtva rata sa stanovišta stradanja porodice. Čine se svi vanustavni koraci da se izbori obesmisle. Bošnjaci mogu da naprave izborni front za Srebrenicu, ali kada ga Srbi naprave onda je to problem“, kaže Galijašević.

On ističe da bi Tužilaštvo BiH moralo da reaguje, ali da, nažalost, pošto je korumpirano i kriminalizovano ono to neće učiniti.

Galijašević smatra da je reč „o manevru kakve smo viđali u dugoj istoriji priče o Srebrenici, lažnih brojeva, falsifikovanih podataka i rušenja pokušaja da ljudi tamo zajedno žive“.

Srebrenica - Sputnik Srbija
Bošnjaci hoće da ponište rezultate izbora u Srebrenici

„Bošnjaci neće da žive u psihozi rata koju Bakir generiše. Oni su odbacili takvu politiku na proteklim izborima, ali on je sada ponovo gradi na najosetljivijem mestu — u samoj Srebrenici zajedno sa poltronom Ćamilom Durakovićem koji je hapšen zbog davanja stipendija maloletnoj devojčici i zloupotrebe“, dodao je on.

CIK je odlučio da posao utvrđivanja izbornih rezultata sa pet biračkih mesta u Srebrenici bude obavljen u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, a van snage je stavio zaključak da bude odobren zahtev Opštinske izborne komisije iz Srebrenice da utvrdi izborne rezultate sa pet biračkih mesta tako što će izvršiti kontrolno brojanje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala