Večeras na Radio Sputnjiku: Blago Alepa — Meka za teroriste i prijatelje

© Sputnik / Mikhail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaAlep
Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
U emisiji „Sputnjik intervju“ govorimo o Alepu, poprištu najžešćih borbi od početka sukoba u Siriji. Teroristi DAEŠ-a dobrim delom se finansiraju upravo trgovinom arheološkog blaga sa Bliskog istoka. Da li krađu svetske kulturne baštine kontrolišu oni koji spolja upravljaju tim pokretom?

Najkrvavija bitka vodi se oko ovog grada zbog strateškog položaja na prelazu iz Male Azije u Bliski istok, ali je malo poznato da je Alep naselje sa najdužom kontinuiranom nastanjenošću u istoriji ljudske civilizacije.

Da li je Unesko učinio bilo šta da zaštiti grad koji je na listi svetske baštine i da li su velike svetske sile koje učestvuju u sukobu u Siriji svesne činjenice da je Alep jedna od tačaka na zemaljskoj kugli koja našu civilizaciju čini upravo onim što jeste?

Govorićemo o najzanimljivijim delovima istorije grada koji pamti Hetite, Egipćane, Asirce, propovedanja apostola, arapske osvajače, vizantijske careve i osmanske sultane, gradu u kojem se čuvaju mošti Svetog Zaharija, oca Jovana Krstitelja.

„Dragulj Levanta“ bio je inspiracija mnogima, a Agata Kristi u njemu je započela pisanje „Ubistva u orijent ekspresu“.

Novinarka Sputnjika Senka Miloš razgovaraće sa Danijelom Stefanović, upravnicom odeljena za istoriju Filozofskog fakulteta, koja je stručnjak za istoriju Starog istoka.

Ekskluzivno za emisiju govori i direktor Sveruskog naučnog centra za restauraciju „Ilja Grabar“ Aleksandar Lesovoj, koji je sa delegacijom ruskih naučnika nedavno posetio razorenu Palmiru.

Slušajte nas od 21 časa na talasima Radija Studio B, na frekvencijama 99,1 megaherc i 100,8 i 105,4 megaherca.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala