Bela kuća: Prekid sporazuma o nuklearnim istraživanjima je tragedija

© Flickr / Glenn PopeBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik Stejt departmenta Mark Toner ocenio je suspenziju sporazuma u oblasti nuklearnog istraživanja kao tragediju, dok je administracija SAD saopštila da računa na nastavak saradnje kada je reč o osiguranju nuklearne bezbednosti, uprkos svim komplikacijama u međudržavnim odnosima.

„U pitanju je potpuna tragedija, jer je saradnja u tim oblastima bila izuzetno uspešna. To je u interesima obeju zemalja“, rekao je Toner.

On je dodao da Rusija još uvek nije poslala zvanične informacije o preduzetim koracima oko izlaska iz sporazuma o saradnji.

Rosatom - Sputnik Srbija
Moskva suspendovala sporazum Rusije i SAD o energetici

Istovremeno, Bela kuća se nada da će Rusija i SAD nastaviti da zajednički rade na osiguranju nuklearne bezbednosti. 

„U poslednje vreme smo mi to zapravo i činili. Nadamo se da ćemo nastaviti tu saradnju kako bismo išli napred, uprkos oštrim nesuglasicama o drugim pitanjima“, rekao je portparol američkog predsednika Džoš Ernest.

Nakon odgovora iz SAD reagovalo je i rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštivši da će Rusija nastaviti da ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma između državne firme za nuklearnu energiju „Rosatoma“ i američkog Ministarstva energetike, kao i da će svi dogovoreni poslovi biti završeni.

Dodaje se da će suspenzija naučne saradnje biti ukinuta ukoliko SAD pokaže spremnost da nastavi rad, koji je bio obustavljen zbog neprijateljskih poteza Vašingtona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala