Vašington i Moskva pojačavaju pritisak na Kijev

© AFP 2023 / Ivan SekretarevPomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland
Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov i pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland dogovorili su se da pojačaju pritisak na Kijev kako bi se ubrzala implementacija Minskog sporazuma i uspostavio direktan dijalog sa Donbasom.

To je izjavio politikolog Aleksej Česnakov koji je upoznat sa detaljima susreta.

Pripreme za Paradu pobede u Donjecku - Sputnik Srbija
Ukrajina priprema hemijski napad na Donbas

„Na prošlom sastanku Surkova i Nulandove glavne teme su bile povlačenje snaga na usaglašene tačke nakon što je Ukrajina prekršila mirovni sporazum. Ocenjeno je da je Kijev ponudio predlog ispunjenja tih tačaka koji nije u skladu sa Minskim sporazumom“, rekao je Česnakov.

On je takođe rekao da je ocenjeno da posmatračka misija OEBS-a ima slobodan pristup svim pograničnim teritorijama kako bi sprovodila inspekcije nakon kojih je utvrđeno da nije bilo nikakvih kršenja Minskog sporazuma, kao i da nije primećeno prisustvo nikakve strane vojske.

„Na kraju razgovora, obe strane su se složile da je neophodno pojačati pritisak na Kijev kako bi se ubrzala implementacija Minskog sporazuma i uspostavio direktni dijalog između Ukrajine i samoproglašenih republika Donbasa“, zaključio je Česnakov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala