Napad na humanitarni konvoj UN — prevara

© AFP 2023 / Omar haj kadourOstaci humanitarnog konvoja pogođenog u vazdušnom napadu u blizini sirijskog Alepa
Ostaci humanitarnog konvoja pogođenog u vazdušnom napadu u blizini sirijskog Alepa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Napad na humanitarni konvoj UN u Alepu je „dobro pripremljena obmana“, smatra grupa nezavisnih vojnih stručnjaka pri Međunarodnoj grupi za podršku Siriji (ISSG).

Prema izveštaju ovih eksperata, oni su proučavali video-snimak napravljen ruskih dronova koji su pratili konvoj, na kome se jasno vidi da „automobil sa prikolicom nosi minobacač velikog kalibra“. Takođe su istakli da su teroristi Nusra fronta bili aktivni u regionu kada je konvoj napadnut.

Eksperti su analizirali snimke i fotografije napada i došli do zaključka da je „napad“ insceniran: posebno, kabina jednog kamiona nije pogođena, dok je njen teret uništen. Osim toga, rupe od navodne municije na kamionima prekrivene su rđom, a put nije oštećen, što bi moralo da bude drugačije u slučaju pravog vazdušnog napada.

Razbacana humanitarna pomoć u gradu Urum al Kubra na zapadnom kraju severnog sirijskog grada Alepa, nakon granatiranja humanitarnog konvoja. - Sputnik Srbija
Zvaničnici UN potvrdili da je konvoj napadnut iz vazduha

Stepen oštećenja u suprotnosti je sa verzijom vazdušnog napada: eksplozija u zatvorenom prostoru bi barem prevrnula kamione sa teretom, dok bi eksplozija ostavila krhotine u zidovima okolnih zgrada. Ali sudeći po fotografijama, kamioni su samo izgubili svoje cerade, a njihove gume ostale su netaknute, kartonske kutije ostale su na svojim mestima, a okolne zgrade nemaju pukotine.

Stručnjaci su takođe zbunjeni zbog kratera koji je navodno nastao tokom vazdušnog napada.

„Centralni deo kratera povlači objekte unutra, umesto da ih rasejava okolo. Da li je to crna rupa?“

„U pregledu ove preliminarne analize može se zaključiti da se radi o dobro pripremljenom insceniranom ili lažnom napadu“, navodi se u izveštaju.

Diplomatski izvori izjavili su za agenciju RIA Novosti da je ovaj izveštaj upućen predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država koji su „izrazili neslaganje sa zaključcima“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala