FBI tajno uhapsio novog „Snoudena“

© REUTERS / GASTON DE CARDENASFBI agenti zaplenjuju kompjutere i diskete iz kancelarije Konkakafa, fudbalskog saveza severne amerike,na Floridi
FBI agenti zaplenjuju kompjutere i diskete iz kancelarije Konkakafa, fudbalskog saveza severne amerike,na Floridi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki FBI tajno je uhapsio jednog saradnika Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i vodi istragu o tome da li je ukrao i obelodanio strogo poverljive kompjuterske kodove, razvijene za hakerske upade u mreže stranih vlada, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u policijskim i obaveštajnim krugovima.

Zapadne agencije navode da se radi o 51-godišnjem Haroldu Tomasu Martinu, koji je u pritvoru još od avgusta.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Asanž: Objavićemo informacije o američkim izborima (video)

Ovo bi, nakon Edvarda Snoudena, bilo drugi put za tri godine da je neko iznutra uspeo da ukrade veoma osetljive informacije NSA, ali nešto drugačije prirode od onih koje je objavio Snouden.

„Njujork tajms“ navodi da je uhapšeni saradnik osumnjičen da je uzeo strogo poverljivi „izvorni kompjuterski kod“, koji je razvila NSA kako bi upadala u kompjuterske sisteme protivnika, poput Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje.

I ovaj spoljni saradnik, kao i Snouden, radio je za firmu „Buz Alen Hamilton“, odgovornu za neke od najosetljivih sajber-operacija NSA.

Edvard Snouden, koji već tri godine živi u egzilu u Moskvi, novinarima je dostavio veliki broj dokumenata koji su otkrili programe NSA za špijuniranje unutar SAD i inostranstvu, podseća njujorški dnevnik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala