Gutereš na čelu UN — šta zauzvrat dobija Rusija

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZAntonio Gutereš
Antonio Gutereš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Između Rusije i Amerike verovatno je postignut kompromis, očigledno je da su napravljene terazije i da je vagano ko šta može da dobije u toj situaciji, kaže za Sputnjik bivši ministar spoljnih poslova SRJ i bivši šef jugoslovenske misije pri UN Vladislav Jovanović komentarišući izbor Antonija Gutereša za generalnog sekretara UN.
Antonio Gutereš - Sputnik Srbija
Ko je novi prvi čovek UN?

Diplomata Vladislav Jovanović ne krije iznenađenje izborom Portugalca Antonija Gutereša za generalnog sekretara svetske organizacije. On za Sputnjik kaže da je verovatno između Rusije i Amerike postignut određeni kompromis, ali kaže da je očigledno da je Rusija popustila, jer predstavnik članice NATO-a postaje generalni sekretar.

„Ne znamo šta je zauzvrat Rusija dobila. Očigledno je da su napravljene terazije i da je vagano ko šta može da dobije u toj situaciji. Za ovaj ustupak Rusije verovatno je učinjen ustupak na nekom drugom mestu, za neku drugu stvar. Ne verujem da je Rusija jednostavno pristala na nešto ovako nepovoljno, da generalni sekretar bude čovek iz istog bloka u kome je Amerika. Mislio sam da će Rusija pre da glasa za kandidatkinju iz Bugarske, jer Gutereš čak nije ni iz regiona, već kandidat iz jedne od najstarijih članica NATO-a“, kaže Jovanović za Sputnjik.

Upitan šta očekuje od Portugalca Antonija Gutereša na mestu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Jovanović kaže da se on sigurno nikada neće direktno i oštro suprotstaviti stavovima SAD, odnosno zapadnih sila u svetskoj organizaciji.

Antonio Gutereš - Sputnik Srbija
Antonio Gutereš novi generalni sekretar UN

„Može da se očekuje da bi javno pokazao oštro neslaganje ako bi neprincipijelnost u političkom ponašanju pokazala neka druga zemlja, ali on je kao generalni sekretar iz članice NATO-a praktično je dužan da sledi politiku zapadnog bloka. On to naravno neće činiti javno, niti će se to od njega tražiti, ali jednostavno ne možemo očekivati da će se suprotstavljati nekim aktivnostima NATO-a u budućnosti koje neće biti u skladu sa poveljama Ujedinjenih nacija“, kaže Jovanović.

On dodaje da bi u suprotnom Antonio Gutereš izgubio podršku zemalja-članica Alijanse, a time i mesto generalnog sekretara. „Uostalom, Gutereš na ovo mesto dolazi iz zemlje koja je članica vojnog bloka koji je i na primeru bombardovanja SR Jugoslavije pokazao da se ne ponaša u skladu sa ovlašćenjima Saveta bezbednosti i poveljama Ujedinjenih nacija“, zaključuje bivši ambasador Srbije u UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala