Svedočenja: Ovako CIA muči (video, foto)

© Flickr / Val KerryTortura
Tortura - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvojica bivših zatočenika, koje je CIA držala i mučila na tajnom mestu više od jedne decenije, rekli su organizaciji „Hjuman rajts voč“ da su im ispitivači pretili improvizovanom električnom stolicom.

Dvojica bivših zatočenika Centralne obaveštajne agencije (CIA) opisala su od strane američke agencije prethodno neobjavljene metode mučenja, uključujući i pretnje električnom stolicom i da će biti okačeni o određene delove tela, navodi „Hjuman rajts voč“ u izveštaju.

„Njih dvojica, Rida el Nadžar (51) i Lotfi el Arabi el Geriši (52) ispričali su u dva nezavisna izveštaja... da su im pretili električnom stolicom, da su bili izloženi raznim oblicima mučenja vodom i da su duži vremenski period bili okovani sa rukama u lancima postavljenim na plafone njihovih ćelija“, navodi se u izveštaju.

Oba zatočenika opisala su metalni uređaj koji je imao žice sa štipaljkama u koje se stave prsti, i kacigom povezanom sa žicama, navodi se u izveštaju.

Mučenje zatvorenika na Bliskom istoku - Sputnik Srbija
Objavljene fotografije mučenja zatvorenika u američkim zatvorima (foto)

Prema organizaciji za ljudska prava, obojica su objasnila da su im američki islednici pokazivali električnu stolicu i pretili da će je upotrebiti. Nadžar je opisao načine mučenja vodom, kao što potapanje u veliko bure ledene vode sa licem nadole, dok je privezan za dasku, navodi se u izveštaju.

Nadžar je rekao da  ga je u pritvoru povremeno posećivao lekar, za kog je rekao da je Amerikanac, pregledao bi ga i povremeno mu davao injekcije kako bi spao otok od batina.

„Ali kada otok spadne, ovaj lekar daje zeleno svetlo da mučenje može ponovo da počne“, rekao je on u razgovoru za HRV.

Bivši zatočenici su takođe kazali da su lancima bili kačeni na šipku na plafonu ćelije, dok su ih ispitivači u više navrata u tom stanju tukli, kao i nakon toga, navodi se u izveštaju.

Slobodan Milošević i Ričard Holbruk - Sputnik Srbija
Objavljena tajna dokumenta: Kako je CIA „kalila“ Miloševića

Nadžar je dodao da nije dobijao hranu i da nikada nisu imali pristup toaletu, navodi se u izveštaju.

Geriši je rekao da su mu pokazali kovčeg i rekli da će ga staviti u njega.

Improvizovana električna stolica ne pominje se na 499 stranica u Rezimeu američkog Senata o mučenju, gde su opisane sve tehnike surove torture — od potapanja u vodu do sodomije i rutinskog kačenja zatvorenika o šipku na skoro ceo dan. Pun izveštaj Senata, od preko 6.000 stranica, i dalje je strogo poverljiv.

Obojica zatvorenika su uhapšena u Pakistanu, sa šest meseci razlike. Nadžar je navodno bio telohranitelj Osame bin Ladena, što on poriče, a CIA nikada nije dala nikakve dokaze koji bi podržali takvu tvrdnju. Geriši kaže da su ga njegovi ispitivači optuživali da je pripadnik Al Kaide ili da ima veze sa terorizmom, što on poriče.

Obojica su iz Tunisa, pušteni su i vraćeni u svoju zemlju prošle godine. Nisu nikada optužen za zločin, a američka vlada im nije dala nikakvu nadoknadu za mučenja, niti za držanje u pritvoru  pritvora bez optužbe 13 godina.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala