Moskva i Vašington u fazi oštrih nesuglasica oko Sirije

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijazamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva i Vašington se trenutno nalaze u fazi veoma oštrih konceptualnih nesuglasica kada je reč o sirijskom konfliktu, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

„Nalazimo se u etapi veoma oštrih konceptualnih nesuglasica sa onima, poput stalnog predstavnika SAD u UN, koji pokušavaju da morališu, uprkos tome što za tako nešto nemaju nikakav osnov. Paradoks je u tome što pokušavaju da okrive druge zbog nečega što sami nisu uspeli da urade, a pri tome pate jer ne mogu da ispune ciljeve koji bi doprineli još većoj ljudskoj tragediji“, rekao je on.

Džon Keri i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov Keriju: Izjave Stejt departmenta su nedopustive

Kako je rekao Rjabkov, nije mnogo ljudi sposobno da učini tako nešto, iako „te scene možemo na svakodnevnoj osnovi da vidimo u Savetu bezbednostni UN“.

„To je fundamentalni problem američkog establišmenta. Oni sami sebe ne mogu da preokrenu, a srećom ne uspevaju da preokrenu ni čitav svet“, istakao je Rjabkov.

Govoreći o eventualnom izlasku SAD iz Sporazuma o Siriji, koji su sklopile sa Rusijom, Rjabkov je rekao da bi to bila ključna greška Vašingtona.

„Ukoliko Amerika objavi formalni izlazak iz Sporazuma, koji je postignut 9. septembra, mislim da će to biti krucijalna strateška greška. Realizaciju tog sporazuma je moguće obnoviti“, istakao je on.

Pored toga, dodao je on, ukoliko se SAD odluči na reformatiranje političke karte Sirije, onda se putevi Moskve i Vašingtona u potpunosti mimoilaze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala